“Filosoferen is leren te sterven.”

U bent hier

Home > “Filosoferen is leren te sterven.”

In het kader van: Kintsugi met woorden

Wanneer

do, 20/12/2018 - 14:00 - 15:00
Voeg toe aan kalender2018-12-20 14:00:002018-12-20 15:00:00GMT+01:00“Filosoferen is leren te sterven.”L. Pasteurlaan 2 9000 Gent

Waar

KASK - School of Arts
L. Pasteurlaan 2
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 18CF6652

Kintsugi met woorden 

Kintsugi is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek. Doorgaans proberen we scherven zo onzichtbaar mogelijk te lijmen. Bij kintsugi gebeurt net het omgekeerde: de scherven worden met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar gelijmd en vormen op die manier een eenvoudige maar mooie decoratie. Op die manier worden de breuk en reparatie een onderdeel van de geschiedenis van een object, de breuk wordt niet langer verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

Open Einde, Vormingplus Gent-Eeklo en Studium Generale organiseren een middag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi,  als een manier waarbij vanuit de schoonheid van de woorden wordt gezocht naar een beter begrijpen van de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven.

Filosoferen is leren te sterven. Filosofische workshop over dood, afscheid en troost.

Hoe kunnen we ons verhouden tot verlieservaringen, in het bijzonder de dood? Montaigne stelde dat wie leert te sterven, ook leert te leven. Volgens hem kwam het er dan ook op aan met de dood vertrouwd te geraken, bv. door er dicht bij te komen en ze niet uit te bannen. Ook filosofen als Nussbaum en Kierkegaard nodigen ons uit om de angst, tragiek en kwetsbaarheid van onze menselijkheid te omarmen. De stoïcijn Epictetus stelt dan weer dat waar wij zijn, de dood niet is, en waar de dood is, wij niet zijn. Tijdens deze workshop laten we ons door verschillende filosofen inspireren om beter te sterven. We doen ook enkele reflectie-oefeningen.

Partners

Studium Generale HoGent
KASK - School of Arts

Over de begeleiding

Eva Rousselle studeerde Filosofie en Vergelijkende Cultuurwetenschappen. Als vaste medewerker bij Vormingplus staat ze in voor het educatieve aanbod filosofie, zingeving en literatuur. Ze begeleidt al vijftien jaar filosofieleesgroepen en -cursussen. Daarnaast coördineert ze de projecten Dag van de Filosofie, Leesgroep in je bib en Komen Lezen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.