AFGELAST - Digistatie | Citizen science

U bent hier

Home > AFGELAST - Digistatie | Citizen science

Hoe burgers het monopolie op wetenschap openbreken

Wanneer

do, 28/05/2020 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-05-28 19:30:002020-05-28 21:30:00GMT+01:00AFGELAST - Digistatie | Citizen scienceMiriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 10.00
Reductieprijs - 7.50
Sociale prijs - 5.00
UiTPAS-kansentarief regio Gent - 2.00

Code: 20DM8311

Citizen science of burgerwetenschap is niets nieuws. De ‘professionele’ wetenschap ontstond pas in de negentiende eeuw en is dus een relatief jong verschijnsel. Voordien was wetenschap het domein van liefhebbers, die hun eigen tijd en middelen vrijmaakten voor wetenschappelijk onderzoek.

De laatste jaren kent citizen science een sterke opmars: ze is terug van nooit helemaal weggeweest. Dankzij de digitalisering en de hoge scholingsgraad van burgers springen citizen science-projecten, waarin niet-professionele wetenschappers bijdragen aan onderzoek, als paddenstoelen uit de grond.

Zo meten burgers lucht- en waterkwaliteit in hun buurt, ze brengen verkeersstromen in kaart, ontcijferen historische handschriften, bestuderen dierengedrag of analyseren satellietbeelden van orkanen.

In deze sessie licht Scivil, het Vlaamse kenniscentrum voor citizen science, toe wat burgerwetenschap is. Maar je gaat vooral zelf als burgerwetenschapper aan de slag met enkele inspirerende en laagdrempelige projecten. Je hebt geen wetenschappelijke vorming of kennis nodig om mee te doen!

Praktische info

De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De verwondering - Digilab - verdieping +2.

Partners

Scivil
Bibliotheek De Krook
Digitaal.Talent@Gent

Over de begeleiding

Trefwoorden: Agendabibdekrook
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lenteaanbod op Issuu.