Afrikaanse denkers

U bent hier

Home > Afrikaanse denkers

Bestaat Afrikaanse filosofie?

Wanneer

vr, 14/12/2018 - 14:00 - 15:30
Voeg toe aan kalender2018-12-14 14:00:002018-12-14 15:30:00GMT+01:00Afrikaanse denkersMiriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 18CF6128

Afrikaans denken wordt vaak voorgesteld als één denkbeweging die plaats zou maken voor elementen waaraan het de Westerse filosofie ontbeert. Tot lang voorbij het idee ‘Bantu filosofie’ meenden sommigen dat er een soort collectieve ‘filosofie’ aan de basis lag van het ‘Afrikaanse denken’. Senghor bv. stelde dat er een globaal Afrikaans denken zou zijn: la raison est hélène, l’émotion est nègre, is de basis van zijn négritude-beweging. Hij juichte de idee van een Bantu-filosofie toe omdat daarmee volgens hem het verschil tussen Westers denken en Afrikaans denken was aangetoond.
Deze idee ligt goed in de markt in het Westen, omdat het aansluit bij nogal wat literatuur over het ‘mysterieuze’, het ‘magische’ Afrika. Het duwt echter Afrikaanse filosofie en Afrikaanse filosofen in een exotische, naturalistische hoek en doet afbreuk aan de enorme verscheidenheid aan tradities en opvattingen over wat ‘filosofie’ kan zijn voor Afrika. Deze kritiek heeft aanleiding gegeven om dan toch maar op zoek te gaan naar individuele denkers, Afrikanen die durven in de ik-vorm te denken, zoals Bokar, Odera Oruka, etc.  Er is een Westerse behoefte om antwoorden ‘elders’ te gaan zoeken. En momenteel lijkt het bon ton te zijn om te kijken naar het exotische, pre-koloniale Afrika. En wat men vraagt, krijgt men ook.
Het zijn Afrikaanse filosofen zelf die waarschuwen voor het dubbelzinnige gebruik van het begrip filosofie, alsof ‘filosofie’ in Afrika wat anders zou zijn dan in Europa. In deze lezing krijg je een introductie in de positie van enkele Afrikaanse filosofen ten aanzien van deze kwestie. We noemen alvast enkele namen in historische volgorde: Augustinus (!), W. Amo, Zera Jakov, Tierno Bakar, A. Kagame,  Houtondji, Eboussi-Boulage, M. Towa, V.Y. Mudimbe, Kwasi Wiredu, Odera Oruka, Gyekye, A. Mbembe, S.B. Diagne, Ramose, S. Oluwole, K.A. Appiah, … en vele anderen
Herman Lodewyckx is gastdocent Afrikaanse Filosofie aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen en Humanisme, Antwerpen (in partnership met Vrije Universiteit Brussel)
 

Partners

Bibliotheek De Krook
Curieus

Over de begeleiding

Eva Rousselle studeerde Filosofie en Vergelijkende Cultuurwetenschappen. Als vaste medewerker bij Vormingplus staat ze in voor het educatieve aanbod filosofie, zingeving en literatuur. Ze begeleidt al vijftien jaar filosofieleesgroepen en -cursussen. Daarnaast coördineert ze de projecten Dag van de Filosofie, Leesgroep in je bib en Komen Lezen.

Trefwoorden: Festival, van, de, Gelijkheid
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.