Clash | Verkiezingen of burgerinspraak?

U bent hier

Home > Clash | Verkiezingen of burgerinspraak?

Wanneer

ma, 04/02/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-02-04 20:00:002019-02-04 22:00:00GMT+01:00Clash | Verkiezingen of burgerinspraak?Miriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
Kansentarief UiTPAS Gent - 1.00

Code: 19AS6416

In Clash confronteren we twee tegengestelde opinies over een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Het debat krijgt vorm aan de hand van stellingen waar de twee gasten maar ook de deelnemers zich kunnen over uitspreken. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog maar net achter de rug en de volgende verkiezingen kondigen zich al aan. Het politieke spel tussen de verschillende partijen krijgt heel wat aandacht in de media. Onderzoek leert echter dat het vertrouwen in de werking van onze democratie erg laag is. Mondige en hoogopgeleide burgers eisen steeds meer inspraak in de inrichting van hun omgeving en politici zijn steeds meer geneigd om hier rekening mee te houden. Denken we maar aan Ringland in Antwerpen of het Burgerkabinet in Gent. Is ons systeem van indirecte democratie, waarbij we om de x aantal jaren een aantal vertegenwoordigers kiezen, aan herziening toe? Is het een verdere uitdieping van de democratie wanneer burgers rechtstreeks bij het beleid betrokken worden? Of blijven verkiezingen de hoogdag van de democratie om iedereen te kunnen betrekken, en omdat beroepspolitici nodig zijn om complexe dossiers te beoordelen? 

Welke argumenten kunnen jou het meest overtuigen of heb je zelf ook argumenten voor of tegen? Schrijf je dan zeker in voor dit actuele en relevante debat. 

Praktische info

De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook - lokaal: De blauwe vogel (verdieping -1)

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Gemeenteraadslid in Gent en als voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers en eerste burger van het land, het gezicht van de belangrijkste instelling van de respresentatieve democratie in ons land.

Verwierf bekendheid als woordvoerder van het verzet van het Antwerpse burgerinitiatief Straten Generaal tegen het tracé en de plannen voor de Oosterweelverbinding die de Antwerpse ring zou sluiten. In 2018 publiceerde hij het boek “Red de democratie” waarbij hij de moeilijke relatie tussen burgerdemocratie en representatieve democratie behandelt.

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Vormingplus Gent-Eeklo.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.