Clash | Voor of tegen kernenergie

U bent hier

Home > Clash | Voor of tegen kernenergie

Wanneer

do, 16/05/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-05-16 20:00:002019-05-16 22:00:00GMT+01:00Clash | Voor of tegen kernenergieMiriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
Kansentarief UiTPAS Gent - 1.00

Code: 19AS6417

In Clash confronteren we twee tegengestelde opinies over een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Het debat krijgt vorm aan de hand van stellingen waar de twee gasten maar ook de deelnemers zich kunnen over uitspreken.  


Het debat over de zin of onzin van kernenergie blijft met de regelmaat van de atoomklok terugkeren. Recent stelde een rapport van het IPCC dat er, naast investering in water, zon en windenergie, een stijging van kernenergie in de energiemix nodig is om ervoor te zorgen dat het aandeel van fossiele brandstoffen drastisch kan dalen. De schrikwekkende voorbeelden van de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima blijven het voornaamste argument tegen kernenergie. Duitsland besloot bijvoorbeeld tot een versnelde kernuitstap n.a.v. de ramp in Fukushima. Ook het probleem van het kernafval is een gekend argument. In België zijn we voor de helft van onze elektriciteitsproductie afhankelijk van kernenergie. De wet op de kernuitstap voorziet dat we tegen 2025 definitief stoppen met kerncentrales op Belgische bodem. Is dit haalbaar en wenselijk? Zorgen onze kerncentrales voor bevoorradingszekerheid met weinig CO2-uitstoot of zijn het net de onbetrouwbare scheurtjescentrales en het langer openhouden van de oudste kerncentrales die investeringen in betrouwbare en hernieuwbare alternatieven en een lagere prijs voor de eindgebruiker tegenhouden?


Welke argumenten kunnen jou het meest overtuigen of heb je zelf ook argumenten voor of tegen? Schrijf je dan zeker in voor dit actuele en relevante debat. 

Praktische info

De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook - lokaal: De blauwe vogel - verdieping -1.

Partners

Bibliotheek De Krook
Gents MilieuFront

Over de begeleiding

Sara Van Dyck is beleidsmedewerker klimaat en energie bij de Bond Beter Leefmilieu, de koepelorganisatie van Vlaamse milieuorganisaties.

Matthias Meersschaert is woordvoerder van het Nucleair Forum, de belangenorganisatie die twaalf organisaties uit de nucleaire sector vertegenwoordigt.

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Vormingplus Gent-Eeklo.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.