Dag van de Filosofie 2019: Ik stuntel, dus ik ben

U bent hier

Home > Nieuws > Dag van de Filosofie 2019: Ik stuntel, dus ik ben

Op zaterdag 6 april vindt de Dag van de Filosofie plaats en Vormingplus Gent-Eeklo is opnieuw één van de trouwe partners. Met een gevarieerd programma in kunstencentrum Vooruit en Bibliotheek De Krook beleooft het een boeiende dag te worden. Dit jaar luidt het thema: Ik stuntel, dus ik ben.

In onze pogingen de wereld te begrijpen en deze naar onze hand te zetten, gaat het vaak mis. Dat was in de oudheid niet anders. Thales van Milete, die in de 6e eeuw voor Christus aan de bakermat van de filosofie stond, kennen we vandaag vooral nog vanwege die pijnlijke anekdote. Het is een klassiek beeld van de verstrooide professor: geniaal op vele fronten maar uiteindelijk toch gedoemd in het gewone leven te stuntelen.

De moderne mens lijkt op dergelijk gestuntel niet te hebben ingeboet. Zelfs de beste bedoelingen werken vaak averechts. Veel natuurrampen hebben nauwelijks iets met ‘natuur’ te maken, maar zijn eerder het gevolg van menselijk ingrijpen. Voedingsmiddelen hebben we zo beïnvloed dat we massaal te dik worden. Werk hebben we zo ‘efficiënt’ gemaakt dat veel banen overbodig zullen raken. En dan hebben we het nog niet over ons gestuntel in de liefde, tijdens sollicitatiegesprekken of met Ikea kasten. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?

Info + het volledige programma via de website van Dag van de Filosofie.

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.