De strijd voor gerechtigheid en mensenrechten in Guatemala

U bent hier

Home > De strijd voor gerechtigheid en mensenrechten in Guatemala

In het kader van de activiteitenreeks "Action! Vreedzaam protest in Noord en Zuid."

Wanneer

do, 29/10/2020 - 19:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2020-10-29 19:30:002020-10-29 21:00:00GMT+01:00De strijd voor gerechtigheid en mensenrechten in GuatemalaD. Delcroixlaan 1A 9800 Deinze

Waar

Buurtcentrum De Rekkelinge
D. Delcroixlaan 1A
9800 Deinze

Prijzen

Aan de kassa - 5.00
Standaardprijs - 4.00

Code: 20AS8861

In Guatemala voeren de inheemse bewoners van het land al decennialang strijd voor erkenning, gelijkwaardigheid en gerechtigheid. Wanneer ze voor hun rechten opkomen, worden ze geconfronteerd met geweld en intimidatie. In de jaren 80 leidde dit tot een bloedige burgeroorlog met meer dan 200.000 slachtoffers, waaronder ook drie Vlaamse pater scheutisten, die het opnamen voor de rechten van de bevolking. Raf Allaert was begin jaren 80 ook actief als pater scheutist in Guatemala. Hij werd net op tijd naar België geëvacueerd maar volgt de situatie in het land nog steeds op de voet. Hij getuigt over de jarenlange strijd tegen straffeloosheid van de vereniging Guatebelga vzw. Een strijd die nog steeds actueel is, zoals de recente massale protesten voor mensenrechten en gerechtigheid in Guatemala getuigen.


Praktische info

Als je vooraf inschrijft betaal je € 4 | Aan de kassa € 5

Inschrijven bij

Bibliotheek Deinze
Tel:
09 3819560

Partners

Bibliotheek Deinze
GROS Deinze
Amnesty International - Groep Deinze
Oxfam Wereldwinkel Deinze

Over de begeleiding

Ex-missionaris Raf Allaert werkte in het begin van de jaren tachtig als Scheutist in het gewelddadige Guatemala. Hij was geïnspireerd en sterk beïnvloed door de Latijns-Amerikaanse Bevrijdingstheologie, net als zijn compagnon de route Serge Berten.
Na de moord op Walter Voordeckers en Ward Capiau en de gewelddadige ontvoering van Paul Schildermans, werd hij gedwongen om het land te verlaten. Amper vier dagen na zijn gedwongen vertrek, werd Serge Berten door leden van de geheime dienst van het leger ontvoerd, gefolterd, vermoord en in een clandestien massagraf gedumpt. Raf Allaert is voorzitter van de vzw Guatebelga die zich al jaren inzet tegen de straffeloosheid in Guatemala.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.