Denk globaal, handel lokaal

U bent hier

Home > Nieuws > Denk globaal, handel lokaal

In 2015 werd de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling aangenomen door de Verenigde Naties. In deze Agenda worden 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) naar voren geschoven. Rond deze 17 doelstellingen moet de komende 15 jaar actie ondernomen worden. De doelstellingen zijn universeel, zowel voor de ontwikkelingslanden als voor de ontwikkelde landen, en ze zijn alle 17 met elkaar verbonden. Als we tegen 2030 deze planeet en haar bewoners een leefbare en duurzame toekomst willen schenken, dan is er verandering nodig. 

Om de ontwikkelingsdoeleinden concreter te maken, organiseren de GROS, Bibliotheek Deinze, Amnesty International, Oxfam Wereldwinkel Deinze en Vormingplus Gent-Eeklo de lezingenreeks 'Denk globaal, handel lokaal'. Als je je inschrijft voor de reeks, betaal je slechts € 12 voor vier activiteiten. Inschrijvingen lopen via Bibliotheek Deinze (tel.: 09 381 95 60, mail: bibliotheek@deinze.be). De lezingen vinden plaats in Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze. 

Dit staat er op het programma:

Woensdag 17 oktober 

Denk globaal, handel lokaal

Pieter Leenknegt is als Belgisch topdiplomaat nauw betrokken bij de VN ontwikkelingsdoelstellingen. Hij geeft ons een inkijk in de werking van de internationale instellingen en hoe deze doelstellingen tot stand zijn gekomen. Ook de moeilijke vragen gaat hij niet uit de weg. Hoe afdwingbaar zijn de doelstellingen en targets die hierin opgenomen zijn? Wat gebeurt er als overheden manifest niet meewerken en wat kunnen lokale besturen en burgers doen om armoede uit de wereld te helpen en de leefbaarheid van de planeet veilig te stellen? 

Donderdag 8 november

Duurzame landbouw en duurzaam omgaan met zeeën en oceanen

Hoe kunnen we een groeiende wereldbevolking voeden en boeren een menswaardige toekomst geven zonder de natuurlijke hulpbronnen helemaal uit te putten? Is kleinschalige, familiale landbouw hiervoor het beste model of redden we het niet zonder industriële landbouw, pesticiden en GGO's? Joost Dessein, professor aan de vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent, gaat de uitdaging aan om ons het pad naar duurzame landbouw te tonen. En hoe zit het met onze oceanen? Is de toestand in de grootste biotoop van onze planeet werkelijk zo dramatisch als berichten over plastic soup en instortende visbestanden ons doen geloven? Mariene bioloog Jolien Goossens maakt voor ons de balans op. 

Donderdag 15 november

Fair trade in transitie

Fairtrade-producten zijn al lang ingeburgerd. Het gaat om producten waarbij er een eerlijke prijs betaald wordt aan kleine producenten in het zuiden. Thomas Mels, diensthoofd Politiek, Zuid en Jongeren bij Oxfam-Wereldwinkels, gaat dieper in op het concept fair trade. Welke producten komen in aanmerking om het fairtrade-label te krijgen? Wat bedoelt men precies met kleine boeren en welke prijs is eerlijk? Het oude onderscheid tussen Noord en Zuid wordt in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN verlaten en ook fair trade is in transitie om dit onderscheid los te laten. En hoe verhoudt fair trade zich tot biologische of lokale producten? 

Donderdag 29 november

Lokale korte keten en biologische voeding

Lokale en seizoensgebonden voeding draagt bij tot duurzaamheid omdat er op die manier weinig vervuiling door transport bij komt kijken. Sommige lokale producenten zetten via het biolabel nog extra in op ecologische duurzaamheid. Tijdens deze avond stellen een aantal good practice-voorbeelden uit de regio Deinze-Nevele zich voor in de vorm van een doorschuifsysteem waarbij elke organisatie zijn verhaal kan brengen. Nadien volgt er een degustatie met proevertjes van de producenten die aan bod kwamen. 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.