Een feitelijke vereniging of vzw?

U bent hier

Home > Een feitelijke vereniging of vzw?

Wanneer

di, 30/01/2018 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2018-01-30 18:30:002018-01-30 21:00:00UTCEen feitelijke vereniging of vzw?Gentpoortstraat 1 9800 Deinze

Waar

Bibliotheek Deinze
Gentpoortstraat 1
9800 Deinze

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 18AS4163

Een feitelijke vereniging is de wat plechtige benaming voor een groep mensen die samen actief zijn op een of ander gebied, zonder dat die groep daarom een officieel statuut heeft. Nogal wat verenigingen in het vrijwilligerswerk zijn dus feitelijke verenigingen. Op zich is daar niks mis mee, maar aan het ontbreken van een officieel statuut kleven wel enkele nadelen op het vlak van gerechtelijke bescherming en persoonlijke aansprakelijkheid. Een vzw is dan weer een officiële vereniging met een wettelijk statuut, waaruit nogal wat verplichtingen en kosten voortvloeien. Op het eerste gezicht lijkt dat soms een ingewikkeld kluwen van formaliteiten en structuren die vervuld en opgezet moeten worden. In deze sessie proberen we je een weg doorheen dit kluwen te wijzen en de voor- en nadelen van beide organisatievormen tegenover elkaar te stellen. Zo kan je een verantwoorde keuze maken om ofwel als feitelijke vereniging verder te gaan, ofwel een vzw-statuut aan te vragen. We houden rekening met eventuele wijzigingen aan het verenigingsrecht die de regering uitwerkt. 

Partners

Stad Deinze, dienst Cultuur

Over de begeleiding

"Van huis uit socio-cultureel vormingswerker, 35 jaar actief in managementsfuncties in de non-profit, expert in zakelijke beleidsdomeinen als boekhouding, verzekering, fiscaliteit, aansprakelijkheid en wat dies meer zij."

Trefwoorden: Vrijwilliger
Deze activiteit is volzet. Als je inschrijft, kom je op de wachtlijst

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu. 

Goed om weten (nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.