Frequently Asked Questions

Home > Frequently Asked Questions

De gemakkelijkste manier is online via onze website.

 1. Zoek via de zoekfunctie 'Zoek een activiteit' bovenaan op de homepage in ons aanbod en kies een cursus. Je ziet meteen of er nog plaatsen beschikbaar zijn.
 2. Indien je bij ons kunt inschrijven zie je onder de cursusinfo een inschrijvingsformulier verschijnen (in het andere geval vind je onder 'Praktisch' de nodige contactgegevens).
 3. Vul het inschrijvingsformulier in en klik op de knop 'Ik schrijf mij in'.
 4. Als je voor een tweede cursus wil inschrijven, worden je gegevens automatisch ingevuld (totdat je de cookies van de site wist). Voorlopig kun je je niet meer registreren als weerkerend gebruiker op de site.

Lukt het niet via de website, dan kan je je ook telefonisch inschrijven via het nummer 09 224 22 65. Onze secretariaatsmedewerksters Nina en Myriam zullen je graag voorthelpen. Je kan ook langskomen op het onthaal in de Reigerstraat 8 in Gent tijdens de openingsuren.

 • Verwittig ons altijd als je niet deelneemt aan een cursus waarvoor je was ingeschreven.
 • Als je definitief bent ingeschreven en zonder schriftelijke verwittiging (brief, e-mail) toch niet deelneemt, kunnen wij het inschrijvingsgeld niet terugstorten.
 • Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de cursusprijs terug, verminderd met 15 procent administratiekosten.

Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de cursus annuleren. Je wordt hiervan steeds op voorhand verwittigd. We storten dan je inschrijvingsgeld terug.

De reductieprijs (-25%) geldt voor:

 • studenten met een studentenkaart en een voltijds leerplan
  Je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw studentenkaart.
 • mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten

Contacteer ons op 09 224 22 65 voor meer informatie. 

De sociale prijs (-50%) geldt voor:

 • mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent wonen
  Op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (..1/...), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons vóór de activiteit een kleefbriefje.
 • werkzoekenden in en buiten Gent
  Je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw stempelkaart of een inschrijvingsbewijs van de VDAB.

Het Kansentarief Gent (-80%) geldt voor:

 • inwoners van Gent met recht op een verhoogde tegemoetkoming of die in schuldbemiddeling zijn

      Duid bij je inschrijving het Kansentarief Gent aan en vul op de website je UiTPAS-nummer in.

Voor sommige activiteiten werken we met een UiTPAS Gent. Die is geldig voor Gentenaars en niet-Gentenaars en voor iedereen vanaf 3 jaar. Alle informatie over de UiTPAS lees je op https://uitin.gent.be/uitpas/wat

Bij elke cursus staan de drie prijzen vermeld in deze volgorde: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs | kansentarief via UiTPAS-Gent
Cliënten van het OCMW in Gent, Eeklo, Knesselare, Maldegem en Merelbeke kunnen bij hun maatschappelijk werker een tussenkomst vragen om deel te nemen aan het aanbod van Vormingplus in deze gemeenten.

Een inschrijving via de website wordt onmiddellijk gevolgd door een automatische mail. Daardoor weet je zeker dat je vraag in behandeling is. 

Binnen de twee werkdagen ontvang je een definitieve bevestigingsmail van het secretariaat met alle betalingsgegevens.

 • Bij die gegevens staat jouw persoonlijke gestructureerde mededeling, die je moet vermelden bij je overschrijving.
 • Na ontvangst van onze mail met betalingsgegevens stort je de bijdrage, binnen de 7 dagen, op ons rekeningnummer BE40 001427642663 (BIC: GEBABEBB) met vermelding van je gestructureerde mededeling. 
 • Je inschrijving is pas definitief wanneer we je betaling ontvangen hebben.
 • Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de cursus annuleren; we storten dan je inschrijvingsgeld terug.
 • Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een cursus waarvoor je was ingeschreven.

Sommige gemeentebesturen en/of andere partners komen tussen in de kostprijs van een activiteit. Vormingplus kan dan de deelnemersprijs verlagen. Een greep uit de partners die recent tussenkwamen in de deelnemersprijs: gemeentebestuur Evergem, gemeentebestuur Deinze, gemeentebestuur Merelbeke, gemeentebestuur Oosterzele, Cultuuroverleg Meetjesland. Wij danken hen voor hun bijdrage.

 

Vormingplus ligt vlakbij Station Gent Sint-Pieters. We zijn dus makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets, maar de grote werken aan het station zorgen ervoor dat we moeilijker bereikbaar zijn met de auto. De routeplanner van Google maps houdt wel rekening met de werken.

Met de trein

Als je met de trein komt, kun je het best het station langs de achteruitgang verlaten. Neem de eerste straat aan je linkerkant (Ganzendries) en daarna de eerste aan je rechterkant (Reigerstraat). Na 15m sla je weer rechtsaf en zie je het gebouw van Vormingplus Gent-Eeklo.

Met de auto

Op het terrein voor het Vorminplusgebouw huurt Vormingplus een beperkt aantal parkeerplaatsen, aangeduid met V+. De overige plaatsten zijn voorbehouden aan andere huurders. In de regel kan er dus niet op het terrein geparkeerd worden. Personen brengen en halen of materiaal laden en lossen is uiteraard wél mogelijk.

Vanaf het voorjaar van 2017 vinden heel wat van onze activiteiten plaats in de nieuwe Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1 in Gent. 

De Krook bereik je:

Te voet 

Via de hoofdgingang aan het nieuwe Miriam Makebaplein in Gent. Die is bereikbaar via de de brug aan de Kuiperskaai, ook voor rolstoelgebruikers

Indien een activiteit 's avonds na 19.00 uur plaatsvindt zul je via de ingang aan de Platteberg binnen kunnen. Die is bereikbaar door aan het einde van de Lammerstraat rechts af te slaan naar de Sint-Pietersnieuwstraat en vervolgens door de Korianderstraat (rechts van de Minardschouwburg) naar beneden te wandelen, of vanaf de Kortedagsteeg links af te slaan naar de Grote Huidevettershoek. Op donderdag is de bibliotheek geopend tot 21.00 uur.  

Met de fiets

De fietsenstallingen van De Krook bevinden zich op -1 en -2. Je bereikt ze via de ingang aan de Platteberg, via de Sint-Pietersnieuwstraat en de Korianderstraat of langs de Kortedagsteeg, Walpoortstraat, Grote Huidevettershoek. 

Omwille van veiligheidsredenen mogen op het Miriam Makebaplein voor de bibliotheek geen fietsen gestald worden. In de buurt van de Zuid zijn ook heel wat fietsenstallingen, zoals de overdekte aan de Vooruit. 

Met het openbaar vervoer

Op het plein van de Zuid (halte Woodrow Wilsonplein, 200 meter van De Krook) arriveren en vertrekken verschillende bussen en trams, ook vanaf station Gent-Sint-Pieters. 

Raadpleeg de dienstregeling van bus en tram op www.delijn.be

Met de auto 

Parkeren kan in Interparking Gent Zuid, onder het Woodrow Wilsonplein, of op een parkeerplaats in de buurt. Meer informatie vind je op mobiliteit.stad.gent

Dit zijn de parkeertarieven rond De Krook:          
                
        Ondergrondse parking        
        Uurtarief        
        1u    € 1,80    
        2u    € 3,60    
        3u    € 5,60    
        4u    € 7,20    
        5u    € 8,70    
        6u    € 10,00    
        7u    € 11,30    
        8u    € 12,30    
        10u    € 13,80    
    Vanaf    11u    € 14,50    
                     
        Parkeren op straat        
        Rode Zone maandag-zaterdag, maximum 3u, zon- en feestdagen zijn gratis
        Uurtarief (9u-19u)        
    9u-19u    1u    € 2,50    
        2u    € 6,00    
        3u    € 10,00    
        Dagtarief niet mogelijk        
                
    Na 19u    1u    € 1,50    
        2u    € 3,00    
        3u    € 4,50    
        4u    € 6,00    
        5u    € 7,50    

Vanaf 1 april 2017 is het niet langer mogelijk om lokalen te huren bij Vormingplus Gent-Eeklo 

In het voorjaar van 2017 vindt al een groot deel van de Vormingplus-activiteiten plaats in de nieuwe Bibliotheek De Krook

Vanaf 1 september 2017 zal het volledige Gentse aanbod van Vormingplus naar De Krook verhuizen. 

Tegen die tijd verlaten wij ook onze werkplek in de Reigerstraat. 

 

Alternatieve lokalen in de buurt van Gent-Sint-Pieters huur je bij:

- Kwadraet, Koningin Maria Hendrikaplein 64a 

- VCOK vzw, Raas Van Gaverestraat 67a

Educo vzw, Koning Albertlaan 27

 

Dank voor het begrip. 

In het Vormingplusgebouw zijn alle lokalen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige cursussen vinden elders plaats. Contacteer ons als je vragen hebt over de toegankelijkheid van deze lokalen. In ons tijdschrift zijn alle toegankelijke cursuslokalen gemarkeerd met een icoontje.

Aarzel ook niet om ons te contacteren wanneer je omwille van een visuele of auditieve beperking aangepaste ondersteuning nodig hebt om een cursus of activiteit te volgen.

Het secretariaat is elke werkdag open van 9u tot 12.30u en van 14u tot 17u. Op woensdagnamiddag is het secretariaat gesloten.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons zomeraanbod op Issuu. 

Goed om weten (nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.