Filosofieleesgroep ‘Socrates en Òrúnmìlà.

U bent hier

Home > Filosofieleesgroep ‘Socrates en Òrúnmìlà.

Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren.

Wanneer

vr, 14/12/2018 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2018-12-14 18:30:002018-12-14 21:00:00UTCFilosofieleesgroep ‘Socrates en Òrúnmìlà.Miriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 18CF6127

In dit boek schuift filosofe Sophie Oluwole de figuur Òrúnmìlà naar voor als filosoof. Òrúnmìlà is traditioneel gekend als goddelijk wezen in het Ifa-corpus, ver verwijderd van een klassieke filosoof als Socrates die rationaliteit en argumentatie hoog in het vaandel draagt. Door zich de Yoruba-taal eigen te maken en het Ifa-corpus te bestuderen, gaat Oluwole diepgaand op zoek naar Òrúnmìlà en toont ze de vele gelijkenissen tussen beide denkers. Daarnaast brengt ze een denken in termen van complementariteit onder de aandacht, waar verschillende opvattingen naast elkaar staan en aan elke stem recht wordt gedaan, ook aan die van de minderheid. Dit doet onmiddellijk denken aan de Lewismethode van Deep Democracy, waar minderheidsstemmen geïntegreerd worden in meerderheidsbeslissingen. Een denkbeweging die in postapartheid Zuid-Afrika gestalte kreeg. Wat leert complementariteit ons over democratie, sociale relaties en leiderschap? Ook andere filosofische vragen die daarbij worden opgeroepen, zoals ‘wat is kritisch denken?’, ‘wat is waarheid?’, ‘wat is kennis?’ en  ‘bestaat er een Afrikaanse filosofie?’ gaat Oluwole niet uit de weg. Wat we van de Afrikaanse filosofie kunnen leren is volgens haar dit: “Het besef dat de mens één geheel is en dat hij een éénheid vormt met zijn medemens, de natuur en God. De Westerse filosofie vertoont de neiging kunstmatige tegenstellingen op te werpen tussen de kennende en handelende mens, tussen de vrijheid van het individu en het algemeen belang van een gemeenschap, tussen technologische welvaart en harmonie met de natuur.”
Tijdens deze filosofieleesgroep neemt denker Ted Bwatu ons mee doorheen belangwekkende passages en verrassende citaten uit dit boekje, dat het voorbije jaar hoge ogen gooide.
 

Partners

Bibliotheek De Krook
Curieus

Over de begeleiding

Trefwoorden: Festival, van, de, Gelijkheid
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.