Gentlezing | Aan tafel in de Bijlokeabdij | Online streaming

U bent hier

Home > Gentlezing | Aan tafel in de Bijlokeabdij | Online streaming

Een streng dieet van luxueus lekkers

Wanneer

do, 29/10/2020 - 19:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2020-10-29 19:30:002020-10-29 21:00:00GMT+01:00Gentlezing | Aan tafel in de Bijlokeabdij | Online streamingIn mijn kot 9000 Gent

Waar

Thuis
In mijn kot
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS-kansentarief regio Gent - 1.00

Code: 20AS8961

Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen) Klik hier voor info en inschrijvingen.

Anton Ervynck, Erfgoedonderzoeker Natuurwetenschappen van het Agentschap Onroerend Erfgoed, spreekt over de voeding in de Bijlokeabdij tijdens de middeleeuwen.


Hoe zag de voeding van monniken en kloosterzusters er eeuwen geleden uit? Heel gezond, denkt de groenten- en kruidenliefhebber. Uitermate sober, is een andere mening, omdat er strenge voedingsregels werden gevolgd. Viel best mee, zal een scepticus betogen, want er werd volop gezondigd tegen de voorschriften. Een marxist zal er bovendien op wijzen dat de abdijen vele leden van voorname en rijke families in hun midden hadden en beschikten over een uitgestrekt grondbezit, vol wild en ander lekkers. Het beeld van de kloosterkeuken wordt dus steeds gekleurd door wie er naar kijkt. Maar gelukkig is er ook een neutrale toeschouwer: de archeoloog. Die graaft het bewijsmateriaal op dat toelaat de kloosterkeuken op een verantwoorde wijze te reconstrueren. Het recente onderzoek van consumptieafval uit de Gentse Bijlokeabdij is daar een goed voorbeeld van. Om het besluit al meteen te verklappen: eens te meer blijkt dat er van alle clichés wel iets aan is maar dat het echte verhaal, in al zijn complexiteit, veel meer boeit.

De bibliotheek maakte een leeslijst over dit thema.

Praktische info

Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen).
Je hebt een pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Voor de start van deze activiteit ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.