Gentlezing | Gent tussen september 1944 en mei 1945 | Online streaming

U bent hier

Home > Gentlezing | Gent tussen september 1944 en mei 1945 | Online streaming

Wanneer

do, 01/10/2020 - 19:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2020-10-01 19:30:002020-10-01 21:00:00GMT+01:00Gentlezing | Gent tussen september 1944 en mei 1945 | Online streamingIn mijn kot 9000 Gent

Waar

Thuis
In mijn kot
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS-kansentarief regio Gent - 1.00

Code: 20AS8960

Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen) Klik hier voor info en inschrijvingen.

Steunend op juridische bronnen en familiearchieven reconstrueert Marc Verschooris (geassocieerd onderzoeker Cegesoma en schrijver over Wereldoorlog II) op een objectieve manier de periode vol onzekerheden die Gent en omgeving kenmerkt vanaf het einde van de bezetting. 

Justitie moet orde op zaken stellen. Betrouwbare verzetslieden vullen de politiekorpsen aan. Echte en vermeende collaborateurs verdwijnen achter de tralies. De gerechtelijke politie maakt daarvoor dankbaar gebruik van de dossiers die ze in volle oorlogstijd, in het geheim en met goedkeuring van het parket-generaal, heeft aangelegd. 

De weemoed die talrijke families treft na het nieuws over de kampen staat in schril contrast met de acties van een ter dood veroordeelde economische collaborateur die zijn aangekondigde bevrijding uit de gevangenis aan de Nieuwe Wandeling zelf regisseert en laat uitvoeren. Een indringend verhaal over collaborateurs die spreken en verzetslui die zwijgen. Tijdens zijn lezing trekt de auteur meer laden open van een lang gesloten geschiedeniskast vol diepe geheimen: de misdaad, het verzet, de collaboratie en de Jodenvervolging.

Verschooris put uit zijn boeken 'De gebroken arm der wet' van 2018 en 'De papegaai is niet dood'. De bijgevoegde foto is de reconstructie van een moord. De bibliotheek maakte een lijstje met recente boeken over Gent.

Praktische info

Praktische deelnemersinfo
Dit is de inschrijvingspagina voor wie online wil deelnemen. Er is ook een inschrijvingspagina voor wie het interview live wil zien (beperkt aantal plaatsen).
Je hebt een pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Voor de start van deze activiteit ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.