Guislainlezing | Het gekaapte brein | Facebook-Live

U bent hier

Home > Guislainlezing | Het gekaapte brein | Facebook-Live

Paul Van Deun over verslavingsgedrag

Wanneer

di, 23/02/2021 - 12:30 - 13:30
Voeg toe aan kalender2021-02-23 12:30:002021-02-23 13:30:00GMT+01:00Guislainlezing | Het gekaapte brein | Facebook-LiveIn mijn kot 9000 Gent

Waar

Thuis
In mijn kot
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 21PW9099

Dit interview kan je volgen via Facebook-Live! Hou de Facebook-pagina van Bibliotheek De Krook in het oog!

In het voorjaar van 2021 organiseren Museum Dr. Guislain, UGent. Vakgroep Letterkunde – Afdeling Nederlands, Vormingplus Gent-Eeklo en Bibliotheek De Krook 3 lezingen rond het thema ‘Roes, verslaving en herstel’: de titel van de winterexpo in het museum Dr. Guislain.

Op 23 februari 2021 spreekt Paul Van Deun over zijn boek ‘Het gekaapte brein: verslavingsgedrag beter begrijpen’.

Paul Van Deun is klinisch psycholoog en verslavingstherapeut in Heverlee en voorzitter van de VAD (vad.be). Hij leidde 33 jaar lang de behandelingscentra De Spiegel in Leuven en Asse.

Het boek is het resultaat van een jarenlange zoektocht naar een beter inzicht in een fenomeen waar veel mensen of iemand uit hun omgeving mee kampen: verslaving. De auteur zocht een op wetenschap gebaseerde verklaring die houvast biedt aan de betrokkenen en hun omgeving en die antwoorden geeft op vragen als: waar komt het vandaan, wat kan ik eraan doen en welk resultaat kan ik verwachten? Gefundeerde kennis helpt het individu om de regie over het gedrag opnieuw in eigen handen te nemen.

De auteur was aanhanger van gezinstherapeutische modellen, van emotioneel-cathartische therapieën, gedragstherapie, enz. Allemaal nuttige psychotherapieën maar ze verklaren niet genoeg. Hij kwam uit bij de neurobiologie om een klare kijk te krijgen op verslaving. Wat je geregeld slikt doet iets met je brein en dat bepaalt mee je gedrag. Verslavende stoffen kapen als het ware gezonde overlevingsmechanismen in ons brein. Dat wil niet zeggen dat daarom alle heil moet worden verwacht van pillen of hersenchirurgie, wel integendeel. We kunnen leren die verslavingsmechanismen door training te slim af te zijn. 

Praktische info

Je kan vrij surfen naar de FB-pagina van Bibliotheek De Krook - https://www.facebook.com/bibliotheekdekrook/
Dit is een publieke pagina dus heb je geen account nodig.

Het interview kan je een paar dagen nadien ook beluisteren via https://soundcloud.com/bibdekrook

Partners

Bibliotheek De Krook
Museum Dr. Guislain
UGent - Vakgroep Letterkunde

Over de begeleiding

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.