Hammam | Steaming Stories

U bent hier

Home > Nieuws > Hammam | Steaming Stories

Een hete kamer in een wellnesscentrum of een eeuwenoud ritueel dat langzaam doordringt in Vlaanderen? Welk erfgoed kies je als het jouwe? Met de expo Hammam. Steaming Stories gunt vzw Nakhla je een blik door het sleutelgat van hammams in de 21ste eeuw, in Marokko en in Vlaanderen. Welke rituelen en geheimen worden er gedeeld? Welke schoonheidsrecepten gaan al duizend jaar mee? Dompel je onder in de wereld van hammam en van steaming stories.

De expo loopt nog tot en met 12 juni 2018 in het STAM - Stadsmuseum Gent en is een samenwerking van Nakhla vzw, STAM - Stadsmuseum Gent, Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Riad Nagiba, Universiteit Gent, Amsab-ISG, Vormingplus Gent-Eeklo en FARO.

Hammam. Steaming Stories onderzoekt de relatie tussen twee fenomenen: de wereldwijde doorbraak van hammam enerzijds en de teloorgang van de authentieke hammam in Marokko anderzijds. Wat maakt de hammam zo universeel én wat maakt hem zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,... Met dit project wil initiatiefnemer Nakhla vzw het publiek een nieuw perspectief bieden op de hammam: een blik achter de schermen, een ander licht, maar ook inzicht in verleden en heden van deze wellness-hype. Om dit te doen, verzamelen ze zo veel mogelijk verhalen over hammams, via interviews (in Marokko en Vlaanderen) en historisch onderzoek. 

In de periode van de expo, vinden er workshops en lessen Verzorging van het PIHS (Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen) plaats in het STAM die kunnen bijgewoond worden door iedereen. Via Vormingplus vindt op maandag 7 mei Hammam | Steaming Stories plaats in Bibliotheek De Krook. Dr. Sadi Maréchal (Universiteit Gent, Vakgroep Archeologie) gaat tijdens deze lezing in op de evolutie van badgewoontes en vormen van bijgeloof die onze eigen ideeën over lichaamshygiëne vorm hebben gegeven, van het Oude Nabije Oosten tot nu. De focus ligt op de rol van water in dagelijkse lichaamshygiëne, het gebruik van zepen, arganolie, schoonheidsproducten, de sociale gebruiken en het bijgeloof tijdens een badbezoek. Na afloop kunnen de toehoorders kennismaken met traditionele en moderne verzorgingsproducten uit de (oude) hammam-cultuur. Alle info en de volledige activiteitenkalender vind je op de website van Nakhla

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.