Literatuur als een spiegeling van rouw. Bladeren door verhalen over verlies

U bent hier

Home > Literatuur als een spiegeling van rouw. Bladeren door verhalen over verlies

In het kader van: Kintsugi met woorden

Wanneer

do, 20/12/2018 - 15:15 - 15:30
Voeg toe aan kalender2018-12-20 15:15:002018-12-20 15:30:00GMT+01:00Literatuur als een spiegeling van rouw. Bladeren door verhalen over verliesL. Pasteurlaan 2 9000 Gent

Waar

KASK - School of Arts
L. Pasteurlaan 2
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 18CF6653

Kintsugi met woorden 

Kintsugi is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek. Doorgaans proberen we scherven zo onzichtbaar mogelijk te lijmen. Bij kintsugi gebeurt net het omgekeerde: de scherven worden met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar gelijmd en vormen op die manier een eenvoudige maar mooie decoratie. Op die manier worden de breuk en reparatie een onderdeel van de geschiedenis van een object, de breuk wordt niet langer verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

Open Einde, Vormingplus Gent-Eeklo en Studium Generale organiseren een middag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi,  als een manier waarbij vanuit de schoonheid van de woorden wordt gezocht naar een beter begrijpen van de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven.

 

Literatuur als een spiegeling van rouw.
Bladeren door verhalen over verlies

Er bestaan nogal wat psychologisch en medische theorieën die rouw willen begrijpen als een proces waarin een tijdelijk life-event ‘overwonnen’ moet worden of een verlies ‘geplaatst’ zodat we weer ‘verder kunnen’. Denk bijvoorbeeld aan de overbekende fazen van rouw van Kubler-Ross.

Dergelijke benadering van rouw kan houvast bieden maar doet onrecht aan de complexiteit van de verlieservaring en neigt ertoe de rouwenden in vakjes te plaatsen. In deze reflectie over rouw in autobiografische en literaire verhalen - de zogenaamde mortuaire literatuur - staan we stil bij wat verlies en rouw zou kunnen zijn. Door samen te bladeren in de literatuur komen we wellicht tot een minder grijpbaar maar misschien beter begrijpbaar begrip van rouw.

Partners

Studium Generale HoGent
KASK - School of Arts

Over de begeleiding

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.