Nieuws

U bent hier

Home > Nieuws

GentLeest zoekt stadslezers!

Ben je verslingerd aan lezen? Voel jij ook de drang om iedereen dat geweldige boek aan te raden?
Wil je jouw leeservaring met andere Gentenaars delen?
Word stadslezer en bouw mee aan Gent Leest, een gloednieuw lezersplatform!
Als stadslezer deel je een drietal keer per jaar boekentips, je favoriete leesplekken of literaire
nieuwtjes met andere Gentenaars. Je krijgt een ambassadeurspakket, begeleiding waar nodig
en vooral, stapels dankbaarheid.

Surf naar www.gentleest.be en meld je aan voor eind oktober.

Gent Leest is een initiatief van Bibliotheek De Krook, Cultuurconnect en de Gentse literaire spelers.

Lees- en voorleesgroepen

In september gaat alweer een nieuw leesseizoen van start. Altijd al eens in een leesgroep willen zitten? Of kom je liever SamenLezen in een bibliotheek of een andere gezellige plek in jouw buurt? 

Hieronder vind je alle details. Check de link voor meer informatie of om je in te schrijven. 

 

LEESGROEPEN
In samenwerking met Bibliotheek De Krook
5x per jaar kom je samen met een begeleid(st)er om een boek te bespreken en leeservaringen te delen. De groep kiest zelf de boeken, de begeleid(st)er geeft advies. Het leesjaar sluit af met een gezamenlijke slotactiviteit (lezing, ontmoeting, bezoek, rondleiding, ...)
 

Waar en wanneer? 14 leesgroepen in 9 bibliotheken:

Zwijnaarde: dinsdagavond

Drongen: maandagavond

Brugse Poort: donderdagavond & zaterdagvoormiddag

Brugse Poort Leesgroep Light: maandagnamiddag (bespreekt goede vlot leesbare boeken van max. 200 blz. en geen te zware of complexe literatuur. Plezier beleven aan lezen is het belangrijkste)

Ledeberg: donderdagavond & zaterdagvoormiddag

De Krook (Gent-centrum): zaterdagvoormiddag (vanaf 28/9)- zaterdagvoormiddag (vanaf 5/10) - donderdagnamiddag - woensdagavond 

Mariakerke: woensdagavond

Oostakker: maandagavond

Sint-Amandsberg: donderdagnamiddag - zaterdagvoormiddag

Inschrijven? Deelnemers van vorig seizoen kunnen tot half juli herinschrijven, nieuwe geïnteresseerden vanaf midden augustus. Alle (her)inschrijvingen kunnen via de link hierboven, via e-mail info.gent.eeklo@vormingplusgent-eeklo.be of telefonisch via 09 224 22 65.
Prijs? €25 voor de reeks van 5 bijeenkomsten. Werkzoekenden, studenten of wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt van het ziekenfonds: helft van de prijs.
Aantal deelnemers? Min. 8, max. 14

 

SAMENLEZEN
Lees of luister naar een kortverhaal of een gedicht. Praat erover in groep. Beleef het gezelschap en ontdek mooie woorden.
SamenLezen is een initiatief van Vormingplus Gent-Eeklo in samenwerking met Poëziecentrum, Cultuurdienst Stad Gent en de bibliotheek.

Praktisch
Waar & wanneer? Een volledig overzicht van alle groepen in Gent vind je >> hier << op onze website.
Je kan de hele reeks meevolgen of een keertje binnenspringen om te proeven.
Prijs? Gratis
Inschrijven? Graag, dan zetten we een stoel voor jou klaar! Inschrijven kan via myriam.pauwels@vormingplus.be, tel. 09 224 22 65 of ter plaatse.

 

Start inschrijvingen herfst 2019

Vanaf woensdag 7/8 zal ons volledige herfstaanbod online staan en kan je dus ook al online inschrijven. Wil je liever telefonsich inschrijven of langskomen op het secretariaat? Dat kan vanaf maandag 12/8. 

Zomervakantie

Het secretariaat van Vormingplus zal gesloten zijn van vrijdagnamiddag 19/7 t.e.m. zondag 11/8. Vanaf maandag 12/8 staan we opieuw ter jullie beschikking! 

LSGRP ZKT BGLDR

Vormingplus en Bibliotheek de Krook zoeken enthousiaste leesgroepbegeleiders

Heb je een passie voor boeken én mensen?

Word dan vrijwillige begeleider van een leesgroep in de bib!

We zoeken een gedreven begeleider voor een bestaande leesgroep op donderdagnamiddag in Bib De Krook in Gent.

Deze leesgroep telt max. 12 volwassenen die houden van boeken en lezen, en:

  • graag inzichten en gedachten willen uitwisselen met andere boekenliefhebbers.

  • thema, stijl, inhoud en auteur willen verkennen.

  • hun manier van lezen willen aanscherpen en meer leesplezier willen beleven.

  • Graag nieuwe boeken leren kennen, en graag aangemoedigd worden om te lezen.

Wanneer: 5 bijeenkomsten per jaar (tweemaandelijks, niet in de zomer), telkens één boek.

Wij brengen jou in contact met leuke leesgroepdeelnemers.

We zorgen voor een vrijwilligersvergoeding, boeiende uitwisselingsmomenten met andere leesbegeleiders en we bieden inhoudelijke ondersteuning vanuit Vormingplus en Bibliotheek de Krook.

Interesse? Stuur voor 15 juni 2019 een gemotiveerde mail naar Eva.Rousselle@vormingplus.be

We horen graag welke ervaringen je hebt met boeken en met het begeleiden van groepen.

Dzjambo zoekt vrijwilligers

Dzjambo is een interculturele ontmoetingsgroep waar Belgen en nieuwkomers elkaar beter leren kennen. Samen doen we leuke activiteiten in kleine groepjes: bowling, wandelingen, kookactiviteiten, museumbezoek, sport, … Je ontmoet andere mensen. Je leert Gent beter kennen. Er wordt op een laagdrempelige manier Nederlands geoefend. Momenteel zoeken ze iemand voor het financieel beheer en iemand die mee activiteiten organiseert. Alle info vind je op deze pagina. 

Adopteer een plekje met Beleef(de) plekjes!

Met het project Beleef(de) plekjes wil de gemeente niet alleen ontmoetingsplaatsen scheppen, maar ook bewoners betrekken bij het onderhoud. De gemeente krijgt hiervoor middelen vanuit LEADER, een Europees subsidieproject. Vormingplus is een van de partners in het project. Lief Cuyvers, stafmedewerker Persoon & Welzijn, is een aanspreekpunt. Ze vertelt wat de plannen zijn.

“Beleef(de) plekjes is een buurtproject in de deelgemeentes van Oosterzele dat zich situeert rond vaste plekken in de publieke ruimte die kunnen uitgroeien tot mooie ontmoetingsplaatsen, waar de buurt zich wil voor engageren. In een zevental deelgemeentes van Oosterzele verzamelen buurtbewoners zich om samen na te denken over de mogelijkheden in de buurt. De bedoeling is dat er meer verbinding en ontmoeting ontstaat tussen buurtbewoners, en dat ze mee verantwoordelijkheid opnemen voor het onderhoud en de opvolging. De buurt adopteert het plekje als het ware, met steun van de gemeente, die de middelen voorziet om de ontmoetingsplaats in te richten en te onderhouden. Cocreatie is de leidende werkvorm. Vertrekkende van de plek gaan buurtbewoners samen nadenken: wat kan hier gebeuren zodat de plek aantrekkelijker wordt om mensen samen te brengen?”

Concreet?

“Het proefproject van Beleef(de) plekjes is succesvol van start gegaan in mei vorig jaar in Houte, een wijk in Balegem. Daar hebben we dankzij een campagne van de gemeente een groep bewoners samengebracht om na te denken over een nieuwe invulling voor een pleintje middenin een wijk. Na een eerste bijeenkomst ontstond een kerngroep van een tiental buurtbewoners, die samen ondertussen een viertal evenementen organiseerden. Daarnaast werkten ze een aantal ideeën voor ingrepen uit om dat pleintje aantrekkelijker én multifunctioneler te maken. Hangmatten, een vaste stenen barbecue, een amfitheater, palen waar in de zomer en bij regenweer een zeil tussen gespannen kan worden, maar ook een veilige wandelroute van en naar het station langs een haag. Na de zomer zijn er nog andere wijken gevolgd. In een zevental dorpen van de gemeente Oosterzele zijn er op zijn minst al bewonersgroepen samengekomen.”

Wat is de rol van Vormingplus Gent-Eeklo in dit project?

“Het gemeentebestuur van Oosterzele klopte bij Vormingplus Gent-Eeklo aan met de vraag of we onze expertise konden inzetten in het begeleiden van bewonersgroepen en vrijwilligers. Samen met Schakel, deelwerking van Stichting Lodewijk de Raet, voorzien we begeleiding op maat. Elk dorp loopt zijn eigen traject. Tijdens de eerste bijeenkomst willen we de buurtbewoners vooral laten dromen. We stellen de vraag: ‘Als je vooruitkijkt tot over drie jaar: wat zouden we willen dat er gebeurt op deze plek?’ Daarna puren ze een bepaald idee verder uit in kleine groepjes. Vervolgens houden we een peiling: waar word jij enthousiast van? Zo wordt duidelijk waar er animo rond is om mee te beginnen.”

Wat is het ultieme doel van het project?

“Naast de participatie van burgers is een ander belangrijk element het verenigen van bewoners in een sociale en generationele mix, zodat er nieuw weefsel ontstaat in de wijk. Een plek om samen te komen is daar wel belangrijk in. Nieuwe buurtbewoners kunnen er op gezette tijden terecht om de buurt te leren kennen. De bedoeling is dat het heel laagdrempelig is en dat er dingen gebeuren die mensen verbinden. Het is een proces van afstemming tussen een groep bewoners die zich nog aan het vormen is en het gemeentebestuur: waar kunnen jullie voor zorgen vanuit de gemeente, wat hebben wij nodig als bewoners, en hoe kunnen wij daar samen iets van maken? Op basis van de plannen in de verschillende dorpen, zal de gemeente bekijken hoe het budget kan verdeeld worden. Voor de opstartmomenten werd er in elk geval al een Piaggio aangekocht, om drank en stoelen in te transporteren en later eventueel voor tuinwerkgereedschap. Die is nu een leuke blikvanger in het straatbeeld van Oosterzele.”

Meer informatie over dit project vind je op de Facebookpagina.

 

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.