Nieuws

U bent hier

Home > Nieuws

Mondmaskerplicht bij alle activiteiten Vormingplus

Vanaf 11 juli voerde de Nationale Veiligheidsraad een mondmaskerplicht in in winkels, bibliotheken, cultuurcentra en musea. Vanaf 25 juli is deze uitgebreid naar drukke plaatsen en de horeca.

 

Ook bij alle culturele activiteiten is een mondmasker dragen verplicht, dus ook bij de activiteiten van Vormingplus aangezien zij deel uitmaken van sociaal-cultureel werk. 

Vergeet je eigen mondmasker dus niet wanneer je naar een activiteit van Vormingplus komt. 

OPGELET: Bibliotheek De Krook in Gent, waar veel van onze activiteiten doorgaan, ligt ook in een zone waar het dragen van een mondmasker op straat verplicht is. Meer info hier. 

 

Via deze link lees je nog eens wat we doen om jouw veiligheid in deze tijden te garanderen. 

Heb je toch nog vragen of bezorgdheden? Dan kan je terecht bij onze coördinator Steve Maes via 09/224.22.65 (tijdens de kantooruren) of steve.maes@vormingplusgent-eeklo.be (indien dringend). 

 

 

Belezen Wetenschappers + Pluslezingen september geannuleerd

Belezen Wetenschappers (24/11 in Bibliotheek De Krook) wordt alsnog geannuleerd. Ook de pluslezingen van september (do 10/9: De waarheid in de literatuur en do 24/9: Van waar komen wij?) worden door de huidige coronamaatregelen op vraag van de sprekers geannuleerd. De lezingen van oktober gaan wel door. 

Programma Silence for Peace (september)

Silence for Peace is een vredesinitiatief gestart door enkele geëngageerde landgenoten, na de aanslagen in Parijs en Brussel. Silence for Peace wil de stilte een plaats geven in het publiek debat, waar soms veel gepraat wordt, maar weinig echt geluisterd. De taal van de stilte overstijgt alle gemeenschappen, culturen en religies. Stille nodigt uit om contact te maken met onszelf om van daaruit in verbinding te treden met de andere. 

Silence for Peace organiseert daarom sinds 2016 in verschillende steden een stilte sit-in. Daarbij worden voorbijgangers uitgenodigd om enkele minuten halt te houden en te komen zitten in stilte om te mijmeren, te mediteren, te bidden… Neem deel aan één van de activiteiten die we tussen 12 en 19 september met tal van partnerorganisaties organiseren:

   

Programma: 

12/9 Stille wandeling – Vormingplus - VOLZET

16/9 Open-hart-cirkel – La Verna 

18/9 Gedichtendialoog - BlinkOut 

18/9 Stiltelunch – BlinkOut 

18/9 Stille wandeling – BlinkOut 

19/9 Yoga- en meditatieles – VOEM – Meubelfabriek 

19/9 Netwerkmoment - BlinkOut 

  

Meer informatie: 

 

 

 

Lees- en luistertips rond dekolonisering

In ons recente zomertijdschrift kan je een interview lezen met Jeroen Robbe (Labo vzw) over de dekoloniale wandeling die hij in de zomer in Gent beleidt voor Vormingplus. 

Dat de actualiteit ons intussen ging inhalen, hadden we niet kunnen voorspellen. Het slopen van standbeelden van Leopold II toont aan dat het thema 'dekolonisering' meer dan ooit leeft. 

Collega Sandrine, historicus van opleiding, geeft twee tips om je wat meer in het thema te verdiepen: 

 

- De Belgisch-Congolese historicus Mathieu Zana Etambala schreef het boek Veroverd, bezet, gekoloniseerd' over de geschiedenis van Congo tussen 1876 en 1914. Op basis van brieven, dagboeken en verslagen, vaak nog nooit gepubliceerd, schetst hij een gedetailleerd beeld van de gevolgen van de 'ontdekking' van Congo. 

Herbeluister hier het interview dat hij gaf op Radio 1. 

Of download de podcast 'Berg en Dal' (radio Klara) met Zana Etambala 

 

- Nood aan meer duiding over het debat rond gecontesteerde beelden en straatnamen in de openbare ruimte? Lees het artikel in De Standaard over de expertencomissie, die de gemeenten moet begeleiden in de beeldenstorm. 

 

 

 

 

Eerste hulp bij inschrijvingen online aanbod

Sinds eind 2019 kan je via de website van Vormingplus je plaats reserveren én meteen online betalen. 

Daarvoor heb je een nieuwe (!) persoonlijke account nodig. OPGELET: Ook als je daarvoor al online inschreef bij Vormingplus, moet je een nieuwe account aanmaken om verder te kunnen gaan. 

 

Loopt je online inschrijving vast? Lees hier onze TIPS. 

1. Gebruik bij voorkeur de internetbrowser Google Chrome voor een vlot verloop (en NIET Internet Explorer)

2. Log eerst in en ga dan pas naar de activiteit waarvoor je je wil inschrijven. 

3. Loopt het proces vast en krijg je een draaiend wieltje te zien? Druk op de refresh knop van je browser (icoontje links naast de balk waarin je webadres invult).

 

Nog vragen? 

Bekijk hier de instructiefilmpjes. 

Ook onze onthaalmedewerkers staan voor je klaar tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9u tot 12.30u en van 14u tot 16u. Gesloten op woensdag- en vrijdagnamiddag)

 

OPROEP: welk kunstwerk betekent iets voor jou in deze tijden?

Welk kunstwerk/beeld geeft een weerspiegeling van wat jou raakt in deze vreemde tijd? En waarom is dat zo voor jou? Een kunstwerk als metafoor, boodschap, troost, appel,....  
 
>> Laat het ons weten en stuur een mailtje naar brigitte.pattyn@vormingplusgent-eeklo.be.
>> In juli plannen we een online reflectie 'Samen kunst kijken' waarin we reflecteren over de ingezonden kunstwerken en waarin we een kader aanreiken om naar kunst te kijken. Klik hier om je in te schrijven. 

Hoe (mentaal) bezig blijven: Vormingplus tipt!

Sommige mensen hebben vandaag tijd tekort (denk aan gezinnen met kinderen), maar voor anderen is deze periode ook een unieke gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken. 

Denk aan podcasts, virtuele musea, ... 

Wij vroegen aan de collega's enkele van hun persoonlijke tips!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deborah (inschrijvingen & onthaal)

Blijven bewegen in coronatijden! Leer zelf de Rosas danst Rosas choreografie en maak er een filmpje van...

Het hele archief van het Berliner Philharmoniker wordt 40 dagen gratis aangeboden. 

 

De repetitie van de Johannespassie van Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe staat volledig online. 

 

STAM lanceert digitale expo's. 

 

Voor De Standaard schrijven vijftien bekende schrijvers aan een verhaal

 

 

Brigitte (educatief stafmedewerker Cultuur & Filosofie)

Podcast Geheugenissen, de geschiedenispodcast van de Universiteit Gent. Ze bieden o.a. een podcast over Jan Van Eyck aan.

Zeven podcasts die je moet luisteren als kunstliefhebber. 

 

Eva (educatief stafmedewerker Cultuur & Filosofie en Literatuur)

De leukste literaire podcasts opgelijst door iedereenleest.be

Vijf filosofische klassiekers die over onheil en rampen gaan vind je hier. 

Yogatv biedt gratis yoga-en meditatielessen aan. 

 

Lief (educatief stafmedewerker Persoon & Welzijn)

Korte en lange mindfulness oefeningen van Edel Maex, een van de pioniers van mindfulness in België. 

Tijdens deze periode doen ze zelfs online geleide mindfulness sessies. 

 

Sanne (communicatiemedewerker)

De theaterzalen blijven een tijd leeg, maar hier kan je vanuit je zetel captaties van recente theatervoorstellingen bekijken.

Podcast ‘Theaterether’, waarin telkens twee theatervoorstellingen worden besproken, aangevuld met interessante achter-de-schermen interviews.

 

 

 

 

 

 

Ontcijfer het retabel van Van Eyck - Spel | Reizende activiteit

Zin om alles te weten te komen over Het Lam Gods? Stel een groep samen (min. 12 – max. 36 personen) en schrijf je in voor het begeleide spel ‘Ontdek het retabel van Van Eyck’. We komen naar je locatie toe (openhuis, buurthuis, socio-culturele plek) en gaan aan de slag met kijk-, weet-, doe vragen en proefjes die je dichter bij elk paneel brengen. Ontdek alles over het Lam, de polyfonie, de symboliek van bloemen, brokaat motieven en overlevering uit het Oosten. Zoek de beurs van VYD en benoem wat de figuur achter het orgel doet. Vraag het spel aan of schrijf je nu in. 

 Gratis, 18+, geen voorkennis vereist, max. 6 teams van 6 deelnemers, duur: 1,5u tot 2u. 

Meer info & inschrijvingen: sabrin.krifa@vormingplusgent-eeklo.be

Besparingen socio-culturele sector

Ook Vormingplus Gent-Eeklo is bijzonder bezorgd over de impact van de geplande besparingen en decreetswijzigingen van het net nieuwe decreet, die men zonder enig overleg of juridische feedback in onze sector wil doorvoeren.
De lopende verplichte procedures rond het indienen van de beleidsplannen worden ingrijpend doorkruist door deze nieuwe plannen. Deze snelheid van handelen is niet ernstig noch haalbaar en bovendien juridisch bijzonder wankel.
De hele sector maar ook de opleidingen waar jonge mensen bereid zijn zich te engageren en zich in te spannen voor een democratische, duurzame en inclusieve samenleving worden hierdoor bedreigd. Dit is een oproep tot constructieve en genuanceerde dialoog. > http://bit.ly/35FHfrT

Lees- en voorleesgroepen

In september ging alweer een nieuw leesseizoen van start. Altijd al eens in een leesgroep willen zitten? Of kom je liever SamenLezen in een bibliotheek of een andere gezellige plek in jouw buurt? 

Hieronder vind je alle details. Check de link voor meer informatie of om je in te schrijven. 

 

LEESGROEPEN
In samenwerking met Bibliotheek De Krook
5x per jaar kom je samen met een begeleid(st)er om een boek te bespreken en leeservaringen te delen. De groep kiest zelf de boeken, de begeleid(st)er geeft advies. Het leesjaar sluit af met een gezamenlijke slotactiviteit (lezing, ontmoeting, bezoek, rondleiding, ...)
 

Waar en wanneer? 14 leesgroepen in 9 bibliotheken:

Zwijnaarde: dinsdagavond

Drongen: maandagavond

Brugse Poort: donderdagavond & zaterdagvoormiddag

Brugse Poort Leesgroep Light: maandagnamiddag (bespreekt goede vlot leesbare boeken van max. 200 blz. en geen te zware of complexe literatuur. Plezier beleven aan lezen is het belangrijkste)

Ledeberg: donderdagavond & zaterdagvoormiddag

De Krook (Gent-centrum): zaterdagvoormiddag (vanaf 28/9)- zaterdagvoormiddag (vanaf 5/10) - donderdagnamiddag - woensdagavond 

Mariakerke: woensdagavond

Oostakker: maandagavond

Sint-Amandsberg: donderdagnamiddag - zaterdagvoormiddag

Inschrijven? Deelnemers van vorig seizoen kunnen tot half juli herinschrijven, nieuwe geïnteresseerden vanaf midden augustus. Alle (her)inschrijvingen kunnen via de link hierboven, via e-mail info.gent.eeklo@vormingplusgent-eeklo.be of telefonisch via 09 224 22 65.
Prijs? €25 voor de reeks van 5 bijeenkomsten. Werkzoekenden, studenten of wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt van het ziekenfonds: helft van de prijs.
Aantal deelnemers? Min. 8, max. 14

 

SAMENLEZEN
Lees of luister naar een kortverhaal of een gedicht. Praat erover in groep. Beleef het gezelschap en ontdek mooie woorden.
SamenLezen is een initiatief van Vormingplus Gent-Eeklo in samenwerking met Poëziecentrum, Cultuurdienst Stad Gent en de bibliotheek.

Praktisch
Waar & wanneer? Een volledig overzicht van alle groepen in Gent vind je >> hier << op onze website.
Je kan de hele reeks meevolgen of een keertje binnenspringen om te proeven.
Prijs? Gratis
Inschrijven? Graag, dan zetten we een stoel voor jou klaar! Inschrijven kan via myriam.pauwels@vormingplus.be, tel. 09 224 22 65 of ter plaatse.

 

Pagina's

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.