Nieuws

Home > Nieuws

Zonnige groetjes

Stuur ons een kaartje vanop je vakantiebestemming en win!

Om onze kantoormuren wat op te vrolijken zijn we op zoek naar exotische of nabije vergezichten, schilderachtige bergtoppen en zonnige of regenachtige groetjes. Half september vist een onschuldige hand enkele winnaars uit de inzendingen. Zij krijgen een mooie prijs om het afscheid van de zomer een beetje te verzachten. Ook thuisblijvers maken kans. 

Stuur je wens- of ansichtkaartje naar:

Vormingplus Gent-Eeklo

Reigerstraat 8

9000 Gent

Vergeet niet om je volledige naam en adres te vermelden. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. 

URBAN MIRRORS | Sta mee op scène bij NTGent

NTGent en Victoria Deluxe lopen samen een tweejarig parcours waarin ze op zoek gaan naar geloof in de stad bij een zo divers mogelijk publiek. Dit onderzoek zal uitmonden in drie verschillende toonmomenten in het theaterseizoen 2017-2018.

NTGent-productiedramaturg en artistiek coördinator Steven Heene vertelt: “God is dood! De beruchte zin van Friedrich Nietzsche dateert al van 1882. In zijn boek De vrolijke wetenschap beschrijft de Duitse filosoof een ‘dolle man’ die zegt op zoek te zijn naar God. Hij stormt een marktplein op en roept: ‘Waar is God?’ De omstaanders, allen zogenaamde verlichte burgers, drijven de spot met hem en beweren hooghartig dat zij geen god nodig hebben. Waarop de dolle man verkondigt: ‘God is dood! En wij hebben hem vermoord!’ Met dit onvergetelijke verhaal formuleerde Nietzsche zijn kritiek op de christelijke cultuur, die het Kwade van de christelijke God gaandeweg had weggemoffeld, om alleen het Goede over te houden. Maar het was tevens een kritiek op de verlichte burgers en atheïsten, die beweerden geen religie nodig te hebben. Sinds de aanslag op het World Trade Center en de terreuracties van IS staat religie weer hoog op de internationale agenda. De tegenstelling tussen ‘gelovigen’ en ‘ongelovigen’ is – anders dan Nietzsche in zijn tijd wellicht had verwacht – nog steeds een onderwerp van discussie, ook in de 21ste eeuw. Maar religie is natuurlijk veel meer dan een bron van conflicten: voor veel mensen is hun geloof een positief en identiteitsversterkend verhaal, een vorm van medemenselijkheid en van bezinning in turbulente tijden. Om die reden gingen NTGent en Victoria Deluxe, een sociaalartistieke werkplek in Gent, een traject aan rond de geloofsgemeenschappen in deze stad. Onder de titel Geloof in de stad / Urban Prayers willen we een aantal van die gemeenschappen in kaart brengen en onderzoeken hoe vooral jongeren nu omgaan met religie.

Onder de noemer Urban Mirrors krijgt dit traject een vervolg in het voorjaar van 2018. Tijdens een weekend in april zetten we een stap verder in de vorm van een reeks korte spiegelprojecten, met Yahya terryn (bekend van Het KIP) als eindregisseur. Een vijftal doelgroepen uit het Gentse participeren in zogenaamde theaterateliers en werken rond het thema religie een presentatie uit. Het resultaat wordt verwerkt in een avontuurlijke montage waarbij we het publiek op sleeptouw nemen: van de ene locatie naar de andere, met telkens een verrassende wending. Ideaal dus voor wie na de serie Urban Prayers in de herfst nieuwsgierig is geworden naar de verbinding tussen de diverse geloofsgemeenschappen die Gent rijk is."

Vormingplus Gent-Eeklo vormt met NTGent en Victoria Deluxe een team dat een aantal activiteiten zal uitwerken rond religie en geloof. Tezelfdertijd zoekt NTGent ook medioren en senioren die hun grenzen willen verleggen en op de scène willen staan in april 2018. Via een voortraject onder begeleiding van een NTGent-theaterdocent bouwen we aan een toonmoment. Wie zijn talenten op muzikaal, theatraal en dansant gebied wil verkennen of verleggen kan zich aanmelden via Brigitte Pattyn: brigitte.pattyn@vormingplus.be

Enthousiaste leesgroepbegeleiders gezocht

Heb jij een passie voor boeken én mensen?
Word dan vrijwilliger van een 'Leesgroep in je bib!'
We zoeken enthousiaste begeleiders voor onze leesgroepen op donderdagnamiddag (Bibliotheek De Krook) en donderdagavond (Bib Brugse Poort).
 
Voor volwassenen die houden van boeken en lezen, en:

  • graag inzichten en gedachten willen uitwisselen met andere boekenliefhebbers
  • thema, stijl, inhoud en auteur willen verkennen
  • hun manier van lezen willen aanscherpen en meer leesplezier willen beleven
  • nieuwe boeken willen leren kennen, aangemoedigd willen worden om te lezen

 
Wat? Je begeleidt een leesgroep van Vormingplus i.s.m. Bibliotheek De Krook.
Wanneer? Vijf bijeenkomsten per jaar, telkens één boek.
 
Wij brengen jou in contact met leuke leesgroepdeelnemers en zorgen ook voor boeiende uitwisselingsmomenten met andere leesbegeleiders.
 
Interesse? Stuur voor 1 juni een gemotiveerde mail naar Eva.Rousselle@vormingplus.be
We horen graag welke ervaringen je hebt met boeken en met het begeleiden van groepen.

Zomeren met Vormingplus

Wil je eindelijk eens van die vakantiestress af? Weg van het oneindige aanschuiven op luchthavens of autosnelwegen? Weg van de overvolle toeristenstranden en –zwembaden waar andermans handdoek je favoriete plekje bezet houdt? Van de niet-gevonden rust op door lawaaierige landgenoten bezette bergtoppen? Of van de kinderen die voortdurend van alles willen terwijl jij gewoon tot rust wil komen? 

Misschien kan Vormingplus wel iets voor jou betekenen. 
Laat dan die schreeuwerige toeristische websites voor wat ze zijn, zet je knus in je fauteuil, blader op jouw gewenste tempo door ons tijdschrift en ontdek. Wij maken graag tijd voor jou zodat je in alle rust je innerlijke mens kan versterken. Tijd om die boeiende dingen te doen waar je drukke agenda geen plaats voor had. 

Heb je zin om te zennen deze zomer? Mindful te worden? Je creatieve leven te voeden
Of trek je er liever op uit om kennis te maken met andere culturen? Congo in Brussel, Turkije aan de Leie, de Joodse gemeenschap in Antwerpen? Het kan allemaal. Verken je Gent graag eens op literaire wijze? Of ontdek je liever de buurt van Ledeberg of de windturbines in de Gentse haven? Misschien wil jij deze zomer eerder iets leren over duurzaam bouwen, je eigen elektrospel ontwikkelen of een ecologische moestuin aanleggen

Of misschien wil je wel helemaal niets. Dat kan ook. Ga dan in dit tijdschrift op zoek naar heerlijke witruimtes om bij weg te dromen. 

Het team van Vormingplus Gent-Eeklo wenst je een fijne zomer!

 

Lees het nieuwe nummer nu al online. In Bibliotheek De Krook, de Gentse filialen, alle bibliotheken in de regio of bij Vormingplus kun je ook een papieren versie bemachtigen.  

Omdat Vormingplus Gent-Eeklo veel belang hecht aan wat jullie vinden en denken over maatschappelijke thema's, het aanbod en onze talrijke projecten, maken we veel ruimte vrij in het tijdschrift om cursisten, deelnemers, vrijwilligers, begeleiders, partners en sprekers aan het woord te laten. Heb jij een bijzondere herinnering aan een activiteit of iets anders te vertellen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wie weet zetten we jou in één van de volgende edities in de kijker. 

 

Vormingplus introduceert UiTPAS Gent

Wat is UiTPAS?
UiTPAS Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel. 

Voor wie is UiTPAS Gent?

Zowel Gentenaars als niet-Gentenaars kunnen UiTPAS Gent gebruiken.

UiTPAS staat op naam. Ieder lid van het gezin heeft dus een eigen pas nodig. De kaart is te koop voor iedereen vanaf 3 jaar.

Ook mensen van buiten Gent, bijvoorbeeld studenten, kunnen UiTPAS Gent kopen.

Waar is UiTPAS Gent te koop en wat zijn de welkomstvoordelen en tarieven?

De UiTPAS Gent is op diverse plaatsen in Gent te koop.  De voorlopige verkooppunten zijn: de Stadswinkel, de Jeugddienst, Bibliotheek De Krook, het Mobiel Dienstencentrum en Uitbureau. Wil je voor je kinderen of partner ook een UiTPAS aanvragen, breng dan hun identiteitskaart of Kids-ID mee.

Opgelet: mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief kunnen de UiTPAS enkel in de Stadswinkel en op het Mobiel Dienstencentrum kopen.

Welkomstvoordelen

Alle voordelen lees je op https://uitin.gent/uitpas/voordelen

Tarieven voor de aankoop van de UiTPAS

Basisprijs: € 5

Kinderen (van 3 jaar tot 18 jaar): € 2

Mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief: € 1

Meer info over onze kortingstarieven vind je hier.

UiTpunt op Wieltjes 
UiTpunt op Wieltjes komt naar verschillende wijken. Dit mobiele UiTpunt geeft informatie over de UiTPAS, het kansentarief en het aanbod. Daarnaast organiseert het ontmoetingen en laagdrempelige toeleiding naar vrijetijdsactiviteiten.

Hoe ga je aan de slag met de UiTPAS?

Eerst en vooral koop je een UiTPAS. Surf daarna naar www.uitingent.be. Je ziet er voor welke activiteiten je de UiTPAS kan gebruiken. Als je naar de plaats van de activiteit gaat, houd je de pas ter plekke tegen de lezer. De aanbieder ziet zo hoeveel je moet betalen en of je korting krijgt. Er staat ook een scanner. Hiermee kan je een UiTpunt sparen. Dat kan voor, tijdens of na de activiteit, maar niet meer dan één keer per activiteit.  Als je er voldoende hebt, kan je jouw gespaarde  UiTPunten inwisselen voor een ruilvoordeel. De omruilvoordelen bij Vormingplus vind je hier

Dzjambo zoekt vrijwilligers

Bij interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo geven Gentenaars anderstalige nieuwkomers een warm welkom tijdens maandelijkse ontmoetingen. Van samen koken tot een bezoek aan de opera: het activiteitenprogramma wordt bepaald door een groep geëngageerde vrijwilligers, die maandelijks op donderdag samenkomen.
Heb jij zin om mee na te denken over de activiteiten van Dzjambo en hun promotie of om een andere taak te vervullen en zo ontmoeting en dialoog mee mogelijk te maken?
Neem dan contact op met Brigitte Pattyn (brigitte.pattyn@vormingplus.be

Meer info over Dzjambo en een overzichtje van het voorbije jaar vind je op de website van Dzjambo:  www.dzjambo.be 

 

Taalcarrousel Arabisch-Nederlands zoekt vrijwilligers!

Geen leukere carrousel dan de Taalcarrousel! Spreek je Arabisch en een beetje Nederlands? Of Nederlands en ook Arabisch? Kom de taal dan oefenen én nieuwe mensen ontmoeten tijdens onze maandelijkse Arabisch-Nederlandse Taalcarrousel op vrijdagavond.
Wil je op de hoogte blijven van de thema's die aan bod komen of met elkaar in contact komen? Word dan lid van onze Facebook- groep.

Mag het iets meer zijn? Word dan vrijwilliger bij Taalcarrousel en geef de rit mee vorm! Meer info vind je hier 

 

 

Laat mensen schitteren!

Het sociaal-cultureel volwassenenwerk bloeit! Steeds meer mensen zijn lid van een vereniging, volgen een cursus bij één van de Vormingpluscentra, voeren actie bij een beweging.En dat is een goede zaak. Want allemaal samen hebben we heel wat te bieden. Nieuwe mensen leren kennen, op een prettige manier bijleren en nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen, je inzetten voor een betere maatschappij... Dàt is sociaal-cultureel volwassenenwerk: het beste in mensen naar boven halen. Sociaal-cultureel volwassenenwerk laat mensen schitteren! Hier vind je een een selectie boeiende activiteiten voor volwassenen in Vlaanderen.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons zomeraanbod op Issuu. 

Goed om weten (nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.