Online OpenTechTalks | Android zonder Google

U bent hier

Home > Online OpenTechTalks | Android zonder Google

Wanneer

ma, 26/10/2020 - 19:00 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-10-26 19:00:002020-10-26 21:30:00GMT+01:00Online OpenTechTalks | Android zonder GoogleIn mijn kot 9000 Gent

Waar

Thuis
In mijn kot
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS-kansentarief regio Gent - 1.00

Code: 20DM8028

Inschrijven kan tot 25/10 2020


De basis van het door Google ontwikkelde mobiele besturingssysteem Android is openbroncode (AOSP of Android Open Source Project) en staat vrij en kosteloos ter beschikking van iedereen, in het bijzonder van de smartphonefabrikanten. Een 'kaal' Android-systeem is echter weinig aantrekkelijk, omdat zowat alle populaire apps (waaronder Google Play, Maps en Drive) weigeren dienst te doen zonder het afgeschermde 'Google Mobile Services' (GMS). Hiermee houdt Google de smartphonefabrikanten in een houdgreep en verzekert het een permanente inkomstenstroom via het 'exploiteren' van gebruikersdata. Is Google dan onmisbaar op Android? Neen, er zijn wel degelijk manieren om je te smartphone te 'ontgooglen'. In deze demo gaan we stapsgewijs na hoe je je van Google apps en diensten kunt ontdoen. Dat gaat van zeer eenvoudige ingrepen (opensource-alternatieven in Google Play), over meer doorgedreven inspanningen (F-droid, microG) tot behoorlijk ingewikkelde en technische ingrepen (installatie van custom ROM). Je kiest zelf hoe 'radicaal' je de ontgoogle-operatie opvat. Algemene IT-kennis is aangewezen.

Praktische info

Dit is een online activiteit. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Na inschrijving ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Lieven Blancke realiseert professioneel telefonie-, wifi- en netwerkprojecten en knutselt in zijn vrije tijd met elektronica en opensourcesoftware.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.