Online Pluslezing | Kijken in de ruimte. de grote astrofysische vraagstukken

U bent hier

Home > Online Pluslezing | Kijken in de ruimte. de grote astrofysische vraagstukken

Wanneer

do, 11/03/2021 - 14:00 - 17:00
Voeg toe aan kalender2021-03-11 14:00:002021-03-11 17:00:00GMT+01:00Online Pluslezing | Kijken in de ruimte. de grote astrofysische vraagstukkenIn mijn kot 9000 Gent

Waar

Thuis
In mijn kot
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS-kansentarief regio Gent - 1.00

Code: 21AS9182.0

Ons heelal evolueert, het is heel dynamisch en het is heel, heel donker. Astronomen en astrofysici bestuderen en 'kijken' in de ruimte naar de grote astrofysische vraagstukken. Zij zoeken naar antwoorden op grote vragen zoals ‘waaruit bestaat het heelal, wat is de oorsprong van het heelal, van tijd, ruimte en materie, en wat is de aard, oorsprong en verspreiding van leven?’. Die leiden weer tot deelvragen over donkere energie en donkere materie en antimaterie, over botsende melkwegstelsels, over exo-planeten en hun vorming, en over nog onontdekte zwaartekrachtgolven. In deze lezing gaan we na wat we al weten over de werking van het heelal, hoe we tot ons huidig heelal zijn gekomen, wat we weten over planetaire stelsels rond andere sterren, en welke nieuwe vragen al deze kennis oproept. Hierbij bekijken we ook welke instrumenten voor de vergaring van die kennis werden gebruikt en welke in de toekomst mogen verwacht worden.

Spreker: Jean-Pierre De Greve is gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en gewezen vicerector Internationale Relaties. Hij doceert astrofysica. Hij is tevens voorzitter van de onderzoeksgroep Astronomy and Astrophysics Research Group van de VUB, en voorzitter van Commissie 47 ‘Education and Capacity Building’ van de International Astronomical Union. 

Praktische info

Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Na inschrijving ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Partners

Bibliotheek De Krook
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.