Ook Vormingplus strijdt mee voor vrede

U bent hier

Home > Nieuws > Ook Vormingplus strijdt mee voor vrede

In 2018 vinden in Gent tal van activiteiten plaats om te herdenken dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Vrede is immers niet vanzelfsprekend. Kijken we maar naar de vele mensen die overal ter wereld op de vlucht zijn voor oorlog en onveiligheid.

Omdat vrede bij onszelf begint, roepen we iedereen op om mee te strijden voor vrede. Kom naar de activiteiten. Vertel uw eigen verhaal. Of ga zelf aan de slag voor vrede. 

 

Ook Vormingplus strijdt mee voor vrede

De Stad Gent grijpt in 2018 de kans om het vieren van de vrede onder de aandacht te brengen, zowel voor Gentenaars als voor bezoekers. Het einde van een voor onze samenleving ingrijpende oorlog biedt 100 jaar later een unieke kans om een actueel maatschappelijk debat te voeren over onze geschiedenis, de impact ervan en de uitdagingen vandaag in een mondiale context.

Vrede gaat ons allemaal aan en raakt alle aspecten van het leven. Het aanbod aan activiteiten dat wordt ontwikkeld is dan ook zeer divers. Van ingetogen herdenkingen over pakkende cultuurvoorstellingen tot boeiende lezingen en debatten. Maar ook bestaande evenementen adopteren het thema in hun programmatie. Het overzicht van de vele activiteiten is opgenomen in de programmabrochure en op de website www.strijdmeevoorvrede.gent

Komend jaar staan bij Vormingplus Gent-Eeklo heel wat activiteiten in het teken van hét Gentse thema van 2018. Op het winterprogramma staat een sensibiliserende lezing A touch of Eritrea met aansluitend Fysieke en psychische hinderpalen voor vluchtelingen, een panelgesprek met Sibo Kanobana als moderator. In Ban de bom brengt Willem Staes een stand van zaken in de nucleaire dreiging en de kansen op nucleaire ontwapening naar aanleiding van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede voor ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) in oktober 2017. Op het lenteprogramma vind je een editie van Quotes die in het teken zal staan van wereldwijde conflicten. Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, bepleit in zijn boek Oorlog zonder grenzen dat we het aandeel van buitenlandse invloeden niet mogen onderschatten bij het escaleren van conflicten in landen als Syrië en Afghanistan. Tina De Gendt haalt een aantal opmerkelijke citaten uit het boek en vraagt Ludo De Brabander om tekst en uitleg. Daarnaast staat er ook een samenleessessie rond Poëzie over vrede en oorlog gepland. Op de sfeervolle zolder van het Poëziecentrum lees je samen aangrijpende poëzie. Over vrede en hoe die te installeren, over oorlog en (innerlijke) strijd, over menselijkheid en het waardevolle. 

Alle activiteiten rond het thema Vredesjaar staan hier verzameld. 

Hou onze website en tijdschriften in de gaten voor alle komende activiteiten. 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.