OpenTechTalks | Solid en het gedecentraliseerde web

U bent hier

Home > OpenTechTalks | Solid en het gedecentraliseerde web

Wanneer

wo, 25/09/2019 - 19:00 - 21:30
Voeg toe aan kalender2019-09-25 19:00:002019-09-25 21:30:00GMT+01:00OpenTechTalks | Solid en het gedecentraliseerde webMiriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
Kansentarief UiTPAS Gent - 1.00

Code: 19DM7321

Het wereldwijde web werd gecreëerd als een vrije ruimte voor iedereen, maar is ondertussen geëvolueerd naar een centraal systeem dat wordt gecontroleerd door grote platforms als Google en Facebook. Niet alleen internetreuzen maar de meeste bedrijven verzamelen en gebruiken jouw persoonlijke data. Zo willen ze hun diensten optimaliseren en hun winst maximaliseren.

Dit systeem is nadelig voor onze privacy en zorgt ervoor dat we vastgeklikt zijn aan specifieke bedrijven: je kan niet communiceren met een Ello- of Signal-gebruiker als je op Facebook zit. Voor nieuwe spelers is het heel moeilijk om een plaats te veroveren op de markt, zelfs als hun diensten superieur zijn. Dat kan anders. De vader van het web, Tim Berners-Lee, ontwikkelde hiervoor het opensource softwareplatform Solid. Daarmee kan je zelf beslissen hoe of bij wie je je data bewaart.

Prof. Ruben Verborgh (IDLab/imec, UGent) is lid van het Solid-team. Hij legt uit hoe een gedecentraliseerd web de markt voor diensten en data scheidt met behulp van datapods, wat de link is tussen Solid en start-up Inrupt, hoe Solid privacy beschermt, innovatie stimuleert en hoe de broncode bestudeerd en verbeterd kan worden. Na de workshop drinken we nog een glas in de Vooruit. Een goede IT-kennis is nodig voor de OpenTechTalk-demo's.

Praktische info

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal Haas - verdieping -1.

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Trefwoorden: Open, Source
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.