Plus

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent. 
Aanvang: 14 uur. Bijdrage: €5 per bijeenkomst.    
Vooraf inschrijven is niet nodig. Iedereen is welkom.
Info via 09 224 22 65, plusgroepgent@gmail.com of de Facebookpagina 

 

Najaarsprogramma 2019

28/11 2019: “Figuratie-abstractie-figuratie en het schilderij als object”
Eric Rinckhout, cultuurredacteur, auteur.

In deze lezing is er aandacht voor de grote scharniermomenten in de kunstgeschiedenis : van de oudste portretten in de kunst tot hedendaagse landschappen, met vooral veel aandacht voor Breugel, Caravaggio, Turner en de impressionisten, Manet en Berthe Morisot, Marcel Duchamp en zijn urinoir, Malevitsi en zijn zwarte vierkant, de Stijl (Mondriaan en George Vantongerloo), action painting (Pollock), zero (Fontana), Barnett Newman, Mark Rothko de minimal art, tot Raoul De Keyser en Koen van den Broek. Eric Rinckhout was meer dan 25 jaar als cultuurredacteur verbonden aan De Morgen en publiceerde o.m. over Luc Tuymans, Michaël Borremans Jan Vanriet, Ilse D’Hollander, en Rinus Van de Velde. Hij is auteur van verschillende boeken ( Willem Elsschot, Magritte)

05/12 2019: “Wij/ZIJ. Polarisatie als verrijking en bedreiging”
Christophe Bush, Christophe Bush, directeur Dossinkazerne.

Sociale media en politiek staan bol van soms grove uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid, passie. Vluchtelingen, de verkiezing van een president… iedereen ventileert wel eens een vurige mening. Soms leidt dit tot polarisatie. Dan zien we de ‘de ander’ niet meer als gesprekspartner, maar als tegenstander, zelfs vijand. Wij-zij denken beschadigt. Het vreet aan de sociale stabiliteit en het maatschappelijk weefsel in onze steden en buurten. Dat merk je bij sociale of interetnische polarisatie. De samenleving delen we dan op in groepen: zij die erbij horen en zij die anders zijn, goed en slecht, superieur en minderwaardig. Herinner je de Holocaust of de genocide in Rwanda. Wij-zij denken hoeft niet altijd problematisch te zijn. Radicale ideeën en een zekere politieke polarisatie zijn essentieel. Politiek zonder polen bestaat niet (tenzij in een dictatuur). Botsende meningen dagen uit om na te denken over het status quo en vaak leidt dit tot constructieve verandering. Christophe Bush leert ons hoe we polarisatie een positieve wending kunnen geven.

19/12 2019: “De essentie van geweld”
Prof. Lode Lauwaert, psycholoog, filosoof,  Hoger Instituut voor Wijsbegeerte KUL.

'Geweld' is een begrip dat deel van ons vocabularium en wereldbeeld is geworden. We gebruiken het voortdurend, bijvoorbeeld als we het over aanslagen, oorlog, #metoo of sport hebben. Gelijkt ons begrip van geweld op dat van sport, ziekte en religie? Maar wat verstaan we eigenlijk onder 'geweld'? Is er een duidelijke definitie van geweld? Of is 'geweld' eerder een containerbegrip: een lege doos waar we alles in proppen wat we onwenselijk en onaangenaam vinden?

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.