PostXFilm | Days of Heaven

U bent hier

Home > PostXFilm | Days of Heaven

Tovenaars met licht: Malick, Almendros en Wexler

Wanneer

za, 30/11/2019 - 20:30 - 22:30
Voeg toe aan kalender2019-11-30 20:30:002019-11-30 22:30:00GMT+01:00PostXFilm | Days of HeavenVan Goethemstraat 33 9820 Merelbeke

Waar

PostX
Van Goethemstraat 33
9820 Merelbeke

Prijzen

Standaardprijs - 5.00

Code: 19DM7341

‘Days of Heaven’ is above all one of the most beautiful films ever made. Malick’s purpose is not to tell a story of melodrama, but one of loss. (Roger Ebert)


The sky has light, but there is no actual sun. The light is very soft, and there is something magic about it. (Néstor Almendros)


Na de moord op een opzichter in een staalbedrijf vlucht Bill samen met Abby en zijn zus Linda naar Texas, waar ze werk vinden bij een tarweboer. Bill overtuigt Abby, zijn geliefde, om hun rijke werkgever te misleiden en met hem te huwen. De man heeft niet lang meer te leven en dus liggen rijkdom en zorgeloosheid in het verschiet. Het verhaal wordt met een voice-over verteld vanuit het standpunt van de jonge Linda. Regisseur Terrence Malick liet zich bijstaan door twee meesterlijke directors of photography: Néstor Almendros en Haskell Wexler. Ze filmden de Texaanse prairie met zijn spookachtig landhuis, wuivende tarwevelden en sprinkhanenplaag vooral tijdens de gouden uren, de momenten waarop de zon een warme, melancholische gloed verspreidt. Malicks keuze om vooral ‘s avonds en met natuurlijk licht te filmen, zorgde voor een extra lange opnameperiode en een gefrustreerde crew. Ook de ingehouden vertolkingen (vaak improvisaties) en beperkte dialoog, sturen de aandacht helemaal naar de verbluffende cinematografie.


Days of Heaven won The Acadamy award for Best Cinematography, net zoals Barry Lyndon. Daarna duurde het twintig jaar vooraleer Malick opnieuw een film uitbracht. Elke film wordt voorafgegaan door een introductie, die de film en regisseur situeert in zijn politieke en artistieke context. Napraten kan in de gezellige BarX.

Praktische info

Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Voor elke avond kan je een apart filmticket kopen: € 5/ticket. Dit kan ter plaatse worden betaald (www.postx.be).

Partners

PostX

Over de begeleiding

Tim Deschaumes is stafmedewerker ICT, mediawijsheid en film bij Vormingplus. Als cinefiel verdiept hij zich vooral in filmesthetiek en filmgeschiedenis, met focus op 'art cinema' en Japanse cinema. Hij geeft ook filmintroducties en -lezingen bij de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Cofib en PostX. Hij schrijft over film in De Geus en photogenie.be. Binnenkort brengt hij samen met Ive Verdoodt een website uit met teksten, stills en fragmenten over (on)bekende filmparels.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.