PostXFilm | Il Conformista

U bent hier

Home > PostXFilm | Il Conformista

Tovenaars met licht: Bernardo Bertolluci en Vittorio Storaro

Wanneer

za, 16/11/2019 - 20:30 - 22:45
Voeg toe aan kalender2019-11-16 20:30:002019-11-16 22:45:00GMT+01:00PostXFilm | Il ConformistaVan Goethemstraat 33 9820 Merelbeke

Waar

PostX
Van Goethemstraat 33
9820 Merelbeke

Prijzen

Standaardprijs - 5.00

Code: 19DM7340

In de jaren 1960 en 1970 was Bernardo Bertolucci het godenkind van de Italiaanse cinema, een waardige troonopvolger voor de oudere generatie cineasten zoals Visconti, Antonioni of Fellini. Met Il conformista (1970) creëert Bertolucci zijn meest gedenkwaardige bijdrage aan de filmgeschiedenis. Via een ingenieuze flashbackstructuur zoomt de film in op Marcello Clerici, een man die slechts één doel najaagt: 'normaal' zijn. In zijn streven om zo conformistisch mogelijk te leven, bekent hij zich tot het heersende fascisme. Als geheim agent van het Mussolini-regime krijgt Marcello de opdracht om professor Quadri, een politieke tegenstander, uit te schakelen. Zijn vastberadenheid wordt echter zwaar op de proef gesteld als hij in de ban raakt van Quadri's aantrekkelijke vrouw Anna.


Bertolucci wordt gesecondeerd door twee tovenaars in hun vak: cameraman Vittorio Storaro en filmcomponist Georges Delerue. Aan Storaro – een meester van het clair-obscur – dankt de film zijn verbluffende visuele stijl. Delerues soundtrack weifelt tussen omineus en melancholiek, en contrasteert met de emotionele verlamming van het hoofdpersonage. De samenwerking leverde de amper 29 jaar oude Bertolucci zijn magnum opus op. De film wordt voorafgegaan door een introductie, die de film en regisseur situeert in zijn politieke en artistieke context. Napraten kan in de gezellige BarX.

Praktische info

Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Voor elke avond kan je een apart filmticket kopen: € 5/ticket. Dit kan ter plaatse worden betaald (www.postx.be).

Partners

PostX

Over de begeleiding

Tim Deschaumes is stafmedewerker ICT, mediawijsheid en film bij Vormingplus. Als cinefiel verdiept hij zich vooral in filmesthetiek en filmgeschiedenis, met focus op 'art cinema' en Japanse cinema. Hij geeft ook filmintroducties en -lezingen bij de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Cofib en PostX. Hij schrijft over film in De Geus en photogenie.be. Binnenkort brengt hij samen met Ive Verdoodt een website uit met teksten, stills en fragmenten over (on)bekende filmparels.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.