PostXFilm | Persona

U bent hier

Home > PostXFilm | Persona

Tovenaars met licht: Bergman en Nykvist

Wanneer

za, 14/12/2019 - 20:30 - 22:30
Voeg toe aan kalender2019-12-14 20:30:002019-12-14 22:30:00GMT+01:00PostXFilm | PersonaVan Goethemstraat 33 9820 Merelbeke

Waar

PostX
Van Goethemstraat 33
9820 Merelbeke

Prijzen

Standaardprijs - 5.00

Code: 19DM7342

De jonge verpleegster Alma zorgt voor Elisabet Vogler, een actrice die na een optreden haar stem niet meer kan of wil gebruiken. In het ziekenhuis toont ze weinig beterschap, en op aanraden van een arts verhuizen beide vrouwen naar een huisje op een afgelegen eiland. De relatie tussen Alma en Elisabet wordt steeds complexer en getroebleerder. Zelfs het psychische en fysieke onderscheid tussen de verpleegster en de actrice begint te vervagen.


In Persona onderzoekt Bergman psychologische en seksuele thema’s met behulp van cinematografische experimenten zoals het gebruik van spiegels en rook of het samensmelten van het gelaat van Liv Ullmann en Bibi Andersson. Voor de esthetiek van de close-ups deed Bergman beroep op de kunde van Sven Nykvist. De hechte samenwerking tussen Bergman en Nykvist begon met The Virgin Spring (1960) en ook de befaamde trilogie over Gods zwijgen (1961-1963) draagt hun handtekening. Bergman waardeerde Nykvists voorkeur voor natuurlijk en zacht licht. Nykvist wordt beschouwd als een van de grootste directors of photography uit de filmgeschiedenis. Elke film wordt voorafgegaan door een introductie, die de film en regisseur situeert in zijn politieke en artistieke context. Napraten kan in de gezellige BarX.

Praktische info

Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Voor elke avond kan je een apart filmticket kopen: € 5/ticket. Dit kan ter plaatse worden betaald (www.postx.be).

Partners

PostX

Over de begeleiding

Tim Deschaumes is stafmedewerker ICT, mediawijsheid en film bij Vormingplus. Als cinefiel verdiept hij zich vooral in filmesthetiek en filmgeschiedenis, met focus op 'art cinema' en Japanse cinema. Hij geeft ook filmintroducties en -lezingen bij de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Cofib en PostX. Hij schrijft over film in De Geus en photogenie.be. Binnenkort brengt hij samen met Ive Verdoodt een website uit met teksten, stills en fragmenten over (on)bekende filmparels.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.