Quotes | Khalid Benhaddou en Patrick Loobuyck - Verdwaald in verlichting

U bent hier

Home > Quotes | Khalid Benhaddou en Patrick Loobuyck - Verdwaald in verlichting

In het kader van het Festival van de Gelijkheid

Wanneer

do, 28/11/2019 - 19:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2019-11-28 19:30:002019-11-28 21:00:00GMT+01:00Quotes | Khalid Benhaddou en Patrick Loobuyck - Verdwaald in verlichtingMiriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 19AS7133

Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. Deze waarden spruiten voort uit de 18de-eeuwse verlichting, die mee de basis legde voor de westerse samenleving waarin democratie, rede en tolerantie zegevieren. Over deze waarden leek algemene consensus te bestaan. Toch leven we vandaag in een samenleving die hierover sterk polariseert. Tegelijk valt op dat bijna iedereen zijn inspiratie en zijn eigen gelijk haalt uit diezelfde verlichtingswaarden. Zijn de verlichtingswaarden ‘verdwaald’? Ze blijken alvast voor interpretatie vatbaar en minder standvastig dan sommigen hadden gedacht. En als deze waarden voor iedereen zo ideaal zijn, waarom gaat de samenleving dan niet vanzelf richting meer consensus en samenwerking? 

Moslimtheoloog Khalid Benhaddou en politiek filosoof Patrick Loobuyck proberen deze paradox beter te begrijpen. Hoe komt het dat zij vanuit hun totaal verschillende achtergrond toch overeen komen? Wat is de plaats van religie in een verlichte samenleving? Wat is de betekenis van deze waarden voor het onderwijs? In gesprek met elkaar gaan ze op zoek naar de zin en de toekomst van een verlicht samenlevingsmodel.


Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend non-fictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids. 

Praktische info

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook - lokaal De Blauwe Vogel - verdieping -1

Partners

Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

De heer Khalid Benhaddou is geboren en opgegroeid in Gent. Hij is imam in de moskee El Fath in Gent en coördinator van het Netwerk islamexperten dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan.

Tina de Gendt is historica en journalist. Haar onderzoek naar de Gentse migratiegeschiedenis resulteerde in het boek 'Turkije aan de Leie' (Lannoo, 2014), dat de basis vormde voor onder meer ‘Blijven Plakken’ (STAM) en ‘Straffe Gasten’ (MIAT).

Patrick Loobuyck (Brugge, 1974) studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen waar hij het vak Levensbeschouwing doceert. Hij is tevens als gastprofessor verbonden aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent waar hij onder meer politieke filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op 'samenleven in een democratische, seculiere, multiculturele samenleving'.
Hij is de auteur van onder meer deze boeken: Samenleven met overtuiging(en) (2015), De lokroep van IS (2015), Meer LEF in het onderwijs (2014), De seculiere samenleving (2013), Samenleven met gezond verstand (2017).
Ook in het publiek debat is hij een gewaarde stem inzake ethische en levensbeschouwelijke thema's. Zijn stukken verschenen onder meer in Knack, De Standaard, De Morgen en Le Soir en hij gaf interviews in tal van kranten, op radio en televisie.

Deze activiteit is bijna volzet. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.