Rechten van kinderen die zonder hun ouders migreren naar België (NBM)

U bent hier

Home > Rechten van kinderen die zonder hun ouders migreren naar België (NBM)

Human Rights @ De Krook

Wanneer

do, 05/03/2020 - 19:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2020-03-05 19:30:002020-03-05 21:00:00GMT+01:00Rechten van kinderen die zonder hun ouders migreren naar België (NBM)Miriam Makebaplein 1 9000 Gent

Waar

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 20AS7967

Welke rechten hebben ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ (NBMV)? Wie zorgt voor hen? En wat zijn uitdagingen en knelpunten in de praktijk?


Steeds meer kinderen en jongeren migreren zonder hun ouders naar België. De Belgische wetgeving voorziet een aantal beschermingsmechanismen, zoals de aanstelling van een voogd, een specifiek opvangsysteem en een procedure om een duurzame oplossing te bepalen. Daarnaast kunnen deze kinderen en jongeren ook internationale bescherming (asiel) aanvragen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wat loopt goed en waar kan het beter? En wat gebeurt er bij hun 18de verjaardag, als ze niet meer minderjarig zijn en dus deze bescherming verliezen?


Tijdens deze sessie gaan we in dialoog met personen die werken met en voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op het vlak van begeleiding, opvang en verblijfsrecht. Hierbij wordt verder gebouwd op het boek “Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België” dat in 2019 verscheen.


Sprekers

  • Benoit Dhondt is advocaat bij Antigone Advocaten, en praktijkassistent bij de Human Rights and Migration Law Clinic van de Universiteit Gent.
  • David Lowyck is directeur van Minor-Ndako, een organisatie die aangepaste zorg en begeleiding biedt aan kinderen en jongeren in een problematische situatie, waaronder buitenlandse niet-begeleide minderjarigen.
  • Jinske Verhellen is voogd, en professor internationaal privaatrecht aan de Universiteit Gent.

Praktische info

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, Krookcafé - gelijkvloers

Inschrijven bij

Human Rights Centre
Tel:
09 264 69 11

Partners

Human Rights Centre
Bibliotheek De Krook

Over de begeleiding

Cathérine Van de Graaf is als doctoraatsonderzoeker verbonden aan het Human Rights Centre van de Ugent

Trefwoorden: Human, Rights, @, De, Krook
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.