Samenleven met misdaad

U bent hier

Home > Nieuws > Samenleven met misdaad

Activiteitenreeks bij de tentoonstelling Het museum van de misdaad in het STAM

Op 26 oktober gaat in het STAM Het museum van de misdaad open. Deze tentoonstelling is gebouwd rond een bijzondere collectie van de gerechtelijke politie van Gent: foto’s, objecten en dossiers die aan politiemensen in opleiding illustreerden hoe misdaden werden opgelost. Je ontdekt onder meer hoe de gerechtelijke politie van Gent is ontstaan en hoe zij zelf haar ‘criminele’ collectie presenteerde. Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe bepalend de tijdsgeest is voor onze blik op misdaad. Het museum van de misdaad loopt in het STAM tot en met 30 april 2019.

Vormingplus Gent-Eeklo, het STAM, Bibliotheek de Krook, UGent en Urgent.fm sloegen de handen in elkaar om naar aanleiding van Het museum van de misdaad lezingen, bezoeken, workshops en andere activiteiten uit te werken die verder ingaan op thema’s die aangeraakt worden in de tentoonstelling.

Met de activiteitenreeks Samenleven met misdaad gaan we uit van de vraag hoe we als samenleving omgaan met misdaad, straf en herstel. Vaak belanden burgers en media in een gepolariseerd verhaal. We laten verschillende stemmen en invalshoeken aan bod en dagen je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog. 

Onder deze link vind je een overzicht van de activiteiten over dit thema. Vanaf december kan je elke maand in het STAM terecht voor een zondagslezing, in de gespreksperformances Crime and Punishment onderzoekt Peter Aers hoe wij oordelen in groep, Kraks@DeKrook wijdt in maart een editie aan het thema Misdaadbestrijding van de toekomst en er staat ook een rondleiding in het gerechtsgebouw op het programma. De exporuimte in Bibliotheek de Krook wordt vanaf 17 november gewijd aan de tentoonstelling in het STAM. Ook komt er een themastand met boeken over misdaad uit de rijke collectie van de bibliotheek. Radiozender Urgent.fm zal podcasts uitzenden over misdaad en gevangeniswezen uit de reeks Relaas. Tot eind april 2019 lopen er verschillende activiteiten in de reeks Samenleven met misdaad. Ze vinden plaats in het STAM, Bibliotheek De Krook en op verplaatsing. Meer info hierover vind je op www.stamgent.be.

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.