Tête-à-tête Helpende Handen

U bent hier

Home > Nieuws > Tête-à-tête Helpende Handen

Wie al eens in ons tijdschrift bladerde, weet dat we graag mensen aan het woord laten. In de rubriek Tête-à-tête zetten we een cursist, medewerker of fan van Vormingplus in de kijker. Ook in ons lentetijdschrift is dat weer het geval.

Voor tal van activiteiten in de regio Gent-Eeklo kunnen we sinds jaar en dag vertrouwen op een poule enthousiaste vrijwilligers. Ze staan in voor het onthaal van deelnemers en tal van logistieke taken. Ook in Bibliotheek De Krook leiden sinds november vorig jaar een vijftiental vrijwilligers de Gentse activiteiten in goede banen. We noemen hen onze Helpende Handen. Maak kennis met de drie aanspreekpunten van de groep: Nelly Busschots, Rik Delva en Germain Degrendele.  

Wie ben je? 

Nelly Als gepensioneerde mag ik terugblikken op een rijk gevuld leven. Van kindsbeen af waren mijn interesses zeer uiteenlopend, en zichtbaar in mijn beroepsleven: diverse functies in antroposofische initiatieven, rechterhand in een bio-dynamische bakkerij, opstarten van een bio-vegetarisch restaurant met B&B, duizendpoot in een Schots landhuis.

Rik Ik ben 64 jaar en sinds september 2017 met pensioen. Van opleiding ben ik scheikundige, maar het grootste deel van mijn loopbaan was ik als informaticus werkzaam bij het Vlaams Ministerie voor Onderwijs in Brussel. Ik hou van lezen (vooral non-fictie), muziek beluisteren, reizen en fotograferen. Mijn vrouw en ik bezoeken ook vaak musea in binnen- en buitenland.

Germain Ik ben sinds anderhalf jaar met pensioen maar allesbehalve op rust. ‘Gebeten om te weten’, zou je kunnen zeggen, o.a. door het lezen van Franse boeken (als lid van een leesclub), het volgen van voordrachten, bezoeken van tentoonstellingen ... of gewoon door te luisteren of te kijken naar boeiende radio- en TV programma's.  En om mijn BMI wat onder controle te houden doe ik regelmatig aan sport: wandelen, lopen, fitness en af en toe tennis.

Welke activiteiten van Vormingplus spreken jou het meest aan? 

Nelly Bij het overlopen van het programma van Vormingplus gaat mijn voorkeur duidelijk uit naar culturele activiteiten: muziek, kunst, boeken, filosofie, enz. Gelukkig is er voor elk wat wils: het aanbod is zeer rijk.

Rik Vooral de activiteiten die met mijn belangrijkste hobby’s te maken hebben: boeken, muziek, kunst.

Germain Zelf heb ik al regelmatig deelgenomen aan Vormingplus-initiatieven zoals: een Digistatie over interessante apps, fietsherstelling, de Paarse zetel, digitale fotografie, film bekijken en bespreken en recent: het bezoek aan de tentoonstelling rond Edgard Tytgat en de Pluslezing over Pablo Picasso.

Hoe beleef jij je rol als Helpende Hand? 

Nelly Binnen het omhullende kader van Vormingplus voel ik me als Helpende Hand een nuttig radertje. Aanvankelijk was het nog wat zoeken naar het wat en hoe, maar het feit dat enige bijkomende hulp de activiteiten voor alle betrokken partijen kennelijk vlotter doet verlopen, geeft me voldoening.

Rik Ik was altijd al onder de indruk van de ongelooflijke diversiteit in het aanbod van Vormingplus: je woning isoleren, een inleiding  op een tentoonstelling hedendaagse kunst, omgaan met keuzestress … Als Helpende Hand kom ik nu met de organisatorische kant in aanraking en ik ben blij dat ik daar een steentje kan toe bijdragen. Ook de samenwerking met De Krook vind ik een enorm pluspunt.

Germain Als Helpende Hand vind ik het fijn om samen met de vele andere vrijwilligers de activiteiten van Vormingplus gesmeerd te laten verlopen en de freelancers én deelnemers te begeleiden waar nodig.  Want voor- en achteraf moet toch heel wat gebeuren waarvan het publiek zich niet bewust is.

Heb je een bijzondere herinnering aan Vormingplus? 

Nelly Vormingplus was niet echt een bekende voor me. De motivatie om me kandidaat te stellen als vrijwilliger steunde enerzijds op mijn dankbaarheid voor de lezingen en opleidingen die ik in het verleden zelf elders heb mogen volgen, anderzijds op het verlangen om op dit gebied een steentje bij te dragen voor andere geïnteresseerden.

Rik Momenteel volg ik bij Vormingplus een cursus gitaar voor beginners. Dat loopt niet van een leien dakje maar ik voel wel dat ik er een solide basis zal aan overhouden waar ik verder kan op voortbouwen.

Germain Voor een vrijwilliger is het erg belangrijk in welke organisatie hij of zij  terechtkomt, wat bij mij grotendeels onbekend was. Vormingplus komt bij mij over als een warme groep, de samenwerking verloopt vlot en je leert automatisch ook een aantal nieuwe mensen kennen, wat ik als ingeweken West-Vlaming heel waardevol vind.

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.