Tentoonstellingsbezoek Prikkels. Tussen pijn en passie

U bent hier

Home > Tentoonstellingsbezoek Prikkels. Tussen pijn en passie

In Museum Dr. Guislain

Wanneer

za, 02/03/2019 - 13:30 - 16:30
Voeg toe aan kalender2019-03-02 13:30:002019-03-02 16:30:00GMT+01:00Tentoonstellingsbezoek Prikkels. Tussen pijn en passieJ. Guislainstraat 43 9000 Gent

Waar

Museum Dr. Guislain
J. Guislainstraat 43
9000 Gent

Prijzen

Standaardprijs - 12.00
Reductieprijs - 9.00
Sociale prijs - 6.00
Kansentarief UiTPAS Gent - 2.40

Code: 19CF6396

Alles om ons heen tintelt en zindert. Digitale schermen lichten op. Neuronen knetteren onder de hersenpan. Zintuigen raken overweldigd. Sommigen duiken gretig in die overvloed aan stimuli, anderen gaan kopje onder of zoeken soelaas in een prikkelarme omgeving. Worden we rusteloos of futloos, lijden we aan digibesitas of burn-out? Prikkels.Tussen pijn en passie haakt in op het debat over de plaats van het individu in zijn razende of juist desolate omgeving. We nemen je mee in de tentoonstelling, die op cultuurhistorische en artistieke wijze de balans verkent tussen de overdaad en het tekort aan impulsen. Onderzoek hoe we onze dorst naar prikkels koortsachtig trachten te lessen, of hen net krampachtig proberen buiten te sluiten. Na de rondleiding kan je op eigen houtje nog even ronddwalen. We eindigen in de cafetaria voor een koffie- of theemoment, en om indrukken uit te wisselen.

Met een reeks Guislainlezingen in De Krook, twee slow art-sessies in een museum, een stiltewandeling en een tentoonstellingsbezoek willen we uitgebreid stilstaan bij de thematiek achter Prikkels. Tussen pijn en passie in Museum Dr. Guislain. Deze tentoonstelling verkent op cultuurhistorische en artistieke wijze de balans tussen de overdaad en het tekort aan impulsen, en onderzoekt hoe we onze dorst naar prikkels koortsachtig trachten te lessen, of hen net krampachtig proberen buiten te sluiten. De expo loopt nog tot en met 26 mei 2019. Het volledige aanbod ontdek je hier. Bibliotheek De Krook maakte een onlinedossier over het thema 'Prikkels'.

Deze rondleiding kadert ook in het thema van Mijn smartphone, mijn vriend?, de tentoonstelling die van 1 maart tot 27 april 2019 op het gelijkvloers van Bibliotheek De Krook te vinden is. 
Toen Steve Jobs in 2007 de eerste iPhone lanceerde, kon niemand vermoeden wat de impact zou zijn op ons dagelijks leven. Intussen, meer dan tien jaar later, zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar – zowel op het werk, op school, in onze vrije tijd als in onze sociale relaties. Smartphones hebben ons leven onbetwistbaar makkelijker gemaakt; niemand wil nog zonder. Maar er is ook een keerzijde. Een op twee jongeren voelt zich verslaafd. Iedereen is altijd en overal online en voelt ook de druk om steeds bereikbaar te zijn. Wat doet dit met ons brein? Vanwaar die drang om voortdurend alle rode bolletjes op dat kleine scherm te willen wegwerken? En wat zal de toekomst brengen op het vlak van nieuwe technologieën die ons verbinden met de wereld?
Een tentoonstelling door Bibliotheek De Krook, UGent en Imec. Curator: prof. Lieven De Marez, vakgroep communicatiewetenschappen, UGent

Praktische info

We spreken af om 13.15u aan de ingang van het Museum Dr. Guislain. Het toegangsticket is in de deelnameprijs inbegrepen.

Partners

Museum Dr. Guislain

Over de begeleiding

Trefwoorden: Prikkels., Tussen, Pijn, En, Passie
Deze activiteit is volzet. Als je inschrijft, kom je op de wachtlijst

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.