Tweede pilootkerk van Kerk in het midden bekend

U bent hier

Home > Nieuws > Tweede pilootkerk van Kerk in het midden bekend

Allen aan de slag ... met de kerk van Dikkelvenne!

Kerk in het midden schiet voor de tweede keer uit de startblokken

De Sint-Petruskerk in Dikkelvenne (Gavere) is uit 22 kandidaten gekozen als tweede pilootkerk van het PlattelandplusprojectKerk in het midden’. Binnen dit project begeleiden Provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo twee kerkgemeenschappen intensief bij de zoektocht naar mogelijke neven- of herbestemmingen van hun kerk. Dikkelvenne krijgt nu – na de eerste pilootkerk in Wachtebeke-Overslag – de kans om door diepgaande participatie en inspraak een gedragen toekomst uit te denken. De situatie is er representatief en de randvoorwaarden zijn er gunstig. De ervaring uit deze twee trajecten zal gebundeld worden in een algemene leidraad voor de herbestemming van kerken.

Gedeputeerde voor erfgoed Jozef Dauwe: “De Provincie en Vormingplus stonden als projectpromotoren voor een verscheurende keuze. Niet minder dan 22 Oost-Vlaamse plattelandskerken stelden zich kandidaat! De selectie was dus zeker niet evident. Uit de shortlist van 5 kerken kon na een gesprek met alle lokale actoren en een plaatsbezoek uiteindelijk toch één parochiekerk gekozen worden.”

De situatie in Gavere is uiterst representatief voor vele (kerk)gemeenschappen in Vlaanderen, waar het dalende aantal en de leeftijd van de bedienaars van de eredienst de gekende uitdaging vormen. Door het onverwacht wegvallen van een pastoor kwam in Dikkelvenne de toekomstvisie voor de kerk op de helling te staan en moet het kerkbestuur spoorslags de handen uit de mouwen steken. Los van deze urgentie zijn in Gavere de meeste voorwaarden om via participatie tot een gedragen eindresultaat te komen, goed.

Mevrouw Carine Van der Haegen, voorzitster kerkbestuur Sint-Petrus: “Wij zaten echt in spanning af te wachten en nu we weten dat we gekozen zijn, is dit een geweldige opluchting. Gezien de omstandigheden is het zeer welkom dat dit in Dikkelvenne wordt opgestart en we zullen dan ook met al ons enthousiasme hieraan meewerken.”

Net zoals de eerste pilootkerk zal ook deze lokale situatie bijdragen tot een beter eindresultaat. Het uiteindelijke doel van het project ‘Kerk in het midden’ is een leidraad distilleren uit de ervaringen van de twee pilootkerken van Wachtebeke-Overslag en Dikkelvenne. Daarmee kunnen anderen ook aan de slag in hun zoeken naar een extra of nieuw gebruik (neven- of herbestemming) van hun parochiekerk. Zo zal de ervaring in Dikkelvenne van nut zijn voor heel Vlaanderen.

Meer info: www.kerkinhetmidden.be of kerkinhetmidden@oost-vlaanderen.be

Volg kerkinhetmidden op Facebook en Instagram

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.