VIE Gent

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, Gent
Aanvang: 9 uur. Bijdrage: € 85 per jaar.        
LET OP! DEZE GROEP IS VOLZET!
Info via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be

 

Najaarsprogramma 2019

 

10/09 20 JAAR VIE GENT in restaurant Madonna, Poel 7, Gent
NIET IN DE KROOK!!
 
24/09 Betonstop
De spreker zal voor de pauze de uiteenzetting geven.
Het grootse deel na de pauze kan meer een discussievorm aannemen, tenzij anders gewenst. Ruim tijd voor vragen dus.
Ter informatie bezorgt de spreker een overzicht van zijn ervaringen.
Han Verschure, Prof.Em. (met opdracht)
 
08/10 Gentse componisten
De Gentse romantici in de muziek? Nooit van gehoord? Misschien. Bij de romantici in de muziek denken we in de eerste plaats aan Beethoven, Schubert, Brahms of Mahler. We denken dan vooral aan Duitstalige componisten en niet aan pakweg Charles Louis Hanssens, Hendrik Waelput, Martin-Joseph Mengal, Frans Gevaert of Armand Limnander van Nieuwenhove. Nochtans boekten zij een voor een nationale en zelfs internationale successen. 
In deze voordracht maken we kennis met de opera's van Limnander, de symfonieën van Waelput, de concerto's van Hanssens en de kamermuziek van Mengal. Het wordt een duik in het muzikale verleden van de Arteveldestad, gekaderd binnen de nationale en internationale muziekgeschiedenis.
David Vergauwen, docent kunst- en muziekgeschiedenis, studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en musicologie en behaalde het doctoraat in de geschiedenis. Hij doceert o.m. bij Amarant over de cultuur van het Modernisme, de muziek-geschiedenis van de 17de tot de vroege 20ste eeuw en heeft daarbij een bijzondere voorkeur voor Belgische muziek. Daarnaast is hij ook actief als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen in associatie met het Antwerpse conservatorium.
 
05/11 Surrealisme. Filosofie en invloeden
Als kunststroming is het surrealisme goed bekend: de namen Dalí, Magritte, Buñuel, Eluard of Aragon zeggen iedereen wel iets. Dat het surrealisme echter niet begonnen is als artistieke beweging, en dat het zich daar ook nooit mee heeft willen vereenzelvigen, is vandaag minder geweten. Deze lezing stelt een andere, filosofische benadering van het surrealisme voor, die probeert dichter bij de oorspronkelijke bedoelingen van de surrealisten te blijven. Niet de vraag wat die vreemde schilderijen en gedichten dan wel mogen betekenen staat centraal, maar eerder de vraag wat de surrealisten ertoe bracht om zo'n ongewone werken te maken. Hoe keken zij naar het creatieve proces? Hoe verhoudt dat proces zich tot de werkelijkheid en de samenleving? In welk opzicht kan het surrealisme revolutionair genoemd worden (hun eerste tijdschrift heette "La Révolution surréaliste")? Aan de hand van een aantal passages uit centrale teksten en de ruime filosofische en politieke context wordt de ontwikkeling van de surrealistische beweging geschetst van het opwindende begin in de jaren '20 tot de officiële (?) opheffing van de beweging in 1969.
Lieven De Maeyer, taal- en letterkundige
 
19/11 Bezoek Hotel d’Hane-Steenhuyse + Hotel Clemmen
We maken kennis met de majestueuze woning van de adellijke familie d’Hane-Steenhuyse. Kleurrijke salons, kunstig meubilair en zinnenprikkelende muurschilderingen.
De interieurs van het Hotel Clemmen (18e E) spreken enorm tot de verbeelding. Topstukken zijn het Chinese salon en de gereconstrueerde werkkamer van Maurice Maeterlinck.
Afspraak: 9.45 uur ingang Hotel d’Hane-Steenhuyse, Veldstraat 55, Gent.
Bijdrage: 5 €
NIET IN DE KROOK!!
 
03/12 Grote stemmen sterven niet
Over castraten en prima donna's...
Wat is dat toch, die fascinatie voor de menselijke stem? 
In de 17de eeuw zag het Vaticaan er geen graten in jonge knapen te verminken voor een hemelse stem… Was de operatie geslaagd, dan kregen deze castraatzangers een leven met glitter en glamour waar de Lady Gaga's van onze wereld slechts van kunnen dromen. Helaas, vaak had de ingreep niet het gewenste resultaat...
In de 19de eeuw waren de sopranen, ‘de nachtegalen van de opera’, de idolen van de burgerman. Menig graf van een diva werd een bedevaartsoord voor melomanen. 
Wanneer in de 20ste eeuw de zangprestaties kunnen vereeuwigd worden op klank- en beeldmateriaal worden de grote stemmen pas echt onsterfelijk...
Farinelli, La Malibran, Maria Callas, Angela Gheorghiu, .... met luister- en beeldmateriaal zetten we ze terug in hun natuurlijke biotoop:... de schijnwerper!
Hilde Pien, musicologe
 
17/12 Politiek in tijden van populisme en technocratie
In deze lezing analyseren we de uitdagingen waar onze parlementaire democratie vandaag mee geconfronteerd wordt. Speelt de mediatisering van de politiek de kwalijke rol die haar vaak wordt toegedicht? Welke impact heeft de globalisering en de Europese eenmaking op onze democratie? Hoe moeten we het succes van het nationalisme en het populisme verklaren? Welke institutionele aanpassingen zijn er nodig om de slagkracht en de legitimiteit van de democratie voor langere tijd te garanderen?
Stefan Rummens, professor ethiek, sociale en politieke filosofie, Erasmus Coördinator KU Leuven, Institute of Philosophy

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons herfstaanbod op Issuu.