VIE Gent

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, Gent
Aanvang: 09.00 uur. Bijdrage: € 85 per jaar.        
LET OP! DEZE GROEP IS VOLZET!
Info via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be

 

Winter- en voorjaarsprogramma 2019

 

8/1 2019 Nieuwjaarslunch

Op uitnodiging

22/1 2019 Wanneer wordt een kunstwerk een meesterwerk?  | Christiane Struyven, kunsthistorica

Hoe definiëren we een meesterwerk anno 2018? Welke zijn de criteria?

Uiteraard zijn er de techniek en innovatie, die met brio moeten nagekomen worden. Even belangrijk is de emotionele boodschap van het werk, die ons in de XXIe eeuw nog moet aanspreken en raken. In deze causerie worden 12 meesterwerken uit diverse tijdperken, continenten en disciplines belicht. Waarom spreken Griekse klassieke bronzen naakten uit 440 V.C. en Afrikaanse terracotta beelden, door anonieme Nigeriaanse beeldhouwers in de 13de eeuw gemaakt ons vandaag nog steeds aan? Hoe kunnen De Kruisafname van Rogier Van der Weyden uit 1435 en schilderijen van Rembrandt, Monet, Picasso, Matisse en Rothko ons heden raken? Waarom inspireert een iconisch interieur van Mies Van der Rohe uit 1951 en zijn minimalisme ons sinds meer dan 40 jaar? Waarom vinden we Le Pont Neuf van Christo uit 1985 zo mooi? Het thema van deze causerie is een reflectie over wat een meesterwerk onderscheidt van een kunstwerk anno 2018, ongeacht zijn herkomst in tijd of plaats.

5/2 2019 Jackie Kennedy, icoon uit de vorige eeuw  | Fabienne De Meulemeester

Jacqueline Lee Bouvier werd geboren in het Easthampton Hospital in Easthampton, New York (1929-1994). Ze was de oudste dochter van John Vernou Bouvier III en Janet Norton Lee. Jacqueline Lee Bouvier (Jackie) Kennedy, bekend onder vele namen, o.a. Jackie Kennedy, Jackie Onassis en Jackie O., was de Amerikaanse first lady van 1961 tot aan de dood van haar toenmalige echtgenoot, president John F. Kennedy in 1963. Ze zat naast hem in de auto toen hij werd doodgeschoten. Ze hertrouwde in 1968 met Aristoteles Onassis, een Griekse zakenman.

19/2 2019 Intelligente robots in dienst van de mens Hendrik Van Brussel, prof.em. KU Leuven, Department of Mechanical Engineering

In deze voordracht wordt aangetoond dat machines en robots een steeds belangrijker plaats innemen in ons dagelijks leven. Opdat machines aanvaardbaar zouden zijn in onze werk- en huisomgeving moeten zij aan enkele voorwaarden voldoen. Vooreerst moeten wij er op een vlotte wijze mee kunnen communiceren, liefst in een zo natuurlijk mogelijke taal. Verder vertonen zij liefst enkele menselijke trekjes: zij reageren gepast op vragen, vertonen ‘emoties’, zijn ‘aaibaar’, enz. Dit vergt een zekere graad van ‘intelligentie’ van de machine. De inspiratie bij het ontwerpen en bouwen van deze ‘humanoïde’ machines komt dan ook in toenemende mate vanuit de bouw en de werking van levende wezens. Onze spreker schetst de evolutie naar biologisch geïnspireerde, intelligente machines en illustreert dit uitvoerig met (film)voorbeelden. Naast voorbeelden uit de industriële robotica, komen ook de medische robotica en de gehandicaptenzorg aan bod. Zullen robots intelligenter worden dan hun ‘scheppers’? Of zullen zij ten dienste blijven van de mens? Over deze vragen zal de spreker zijn persoonlijk standpunt uiteenzetten.

12/3 2019 Rosa Luxemburg: een vrouw om te vermoorden?  | Gerlinda Swillen, ereleraar Gemeenschapsonderwijs; Dr. Geschiedenis, Wetenschappelijk medewerker VUB, Geassocieerd onderzoeker ARA-CEGESOMA

Pools, joods en rood, zo kan je Rosa Luxemburg omschrijven. In geen enkele taal hield ze haar mond. Was ze klein, dan klom ze op een stoel of op de tribune en sprak ze zowel de leiders van de socialistische internationale en partijen als de massa’s toe. Maar wat een kop! Economie, biologie, literatuur, politiek … het interesseerde haar allemaal. Zingen, dat deed ze in duet met Camille Huysmans. Schrijven? Haar politieke artikels werden in binnen- en buitenland gelezen – ze had ondertussen de Duitse nationaliteit door een blank huwelijk verworven. Als theoretica van de spontaneïteit van de massa’s, van de accumulatie van het kapitaal en het imperialisme, van de noodzakelijke eenheid van links en van de revolutie, leerde ze de arbeiders in de partijschool denken en handelen. Valt het dan te verwonderen dat het Duitse keizersregime voor de Eerste Wereldoorlog en de burgerlijke machthebbers erna Rosa Luxemburg lastig vonden, nog vervelender dan haar kameraad Karl Liebknecht? Gevangenschap noch bedreiging konden haar revolutionair elan stuiten. Het best kon men haar honen, mishandelen en vermoorden. Gestraft werd men er niet voor. In de vieringen rond de Eerste Wereldoorlog past het de vrouw te herdenken die zulke slachting wou voorkomen en streed voor een leefbare wereld voor allen.

26/3 2019 Modewandeling in Gent  Katrien Van Den Broucke en Patricia Van Haeverbeke van La Patka

Tijdens deze modewandeling brengen onze gidsen verhalen over mode en fashion in de brede zin van het word. We ontdekken een 16-tal kleinere boetiekjes op een afstand van 1.5 km en maken kennis met algemene kleur- en stijltips. De wandeling duurt anderhalf uur. We verzamelen aan het standbeeld Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt en eindigen aan het Gravensteen.

Afspraak: vanaf 9.45 u op de Vrijdagmarkt in Gent

Vertrek modewandeling: 10u

Bijdrage: € 5

Inschrijven? De eerste 45 ingeschrevenen kunnen deelnemen

23/4 2019 Perfectionisme, van kwaliteit tot valkuil  |  Erna Claes, doctor in de psychologie

Alles goed willen doen, is niet slecht. Maar wat als goed nooit genoeg is? Als de inspanning niet meer opweegt tegen het resultaat, dan kan de betrokkene en zijn omgeving eronder lijden. Tijdens deze infosessie krijgen we inzicht in de voor- en nadelen van perfectionisme. We leren hoe perfectionistisch denken in elkaar zit, hoe het ontstaat en in stand gehouden wordt en hoe we ermee omgaan.

LET OP: aanvangsuur 9.30 u !!

7/5 2019 Het leven in Roemenië tijdens het communistische regime van Ceausescu  |  Florinela Petcu

Spreekster Florinela Petcu geeft volgende introductie mee: “Ik werd geboren in het communistische Roemenië van Ceausescu. Na de val van het communisme ging een wereld, letterlijk en figuurlijk, voor mij open. Ik kon niet alleen naar de universiteit gaan, maar ook in Frankrijk en later in Antwerpen studeren. Ik heb moeten vechten voor alle kansen die ik heb gekregen, maar ik besef maar al te goed dat ik deze kansen nooit gekregen zou hebben onder Ceausescu. Ik vertel over de sombere dagen van het Roemeense communistische regime, maar ook over de schone en positieve momenten, over de warmte en het belang van familie, vrienden, de kracht van de mensen om zich iedere dag te hervinden. Ik vertel ook over mijn lange integratietraject in Vlaanderen, in een periode dat er in het politieke beleid nog maar nauwelijks sprake was van gelijke kansen, diversiteit, interculturaliteit en inburgering. Ik ben actief in verschillende organisaties en projecten actief die rond inburgering werken. Een migratieverhaal met moeilijke momenten, maar ook met mooie herinneringen en een toekomstperspectief.”

21/5 2019 Een duivelse transitie: hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen  Christophe Busch

Word jij ook in een razendsnel tempo geconfronteerd met conflicten? Sociale media en politiek staan bol van soms grove uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid, passie. Vluchtelingen, de verkiezing van een president… iedereen ventileert wel eens een vurige mening. Soms leidt dit tot polarisatie. Dan zien we de ‘de ander’ niet meer als gesprekspartner, maar als tegenstander, zelfs als vijand. Wij-zij denken beschadigt. Het vreet aan de sociale stabiliteit en het maatschappelijk weefsel in onze steden en buurten. Dat merk je bij sociale of interetnische polarisatie. De samenleving delen we dan op in groepen: zij die erbij horen en zij die anders zijn, goed en slecht, superieur en minderwaardig. Wij-zij denken hoeft niet altijd problematisch te zijn. Radicale ideeën en een zekere politieke polarisatie zijn essentieel. Politiek zonder polen bestaat niet (tenzij in een dictatuur). Botsende meningen dagen uit om na te denken over het status quo en vaak leidt dit tot constructieve verandering. De spreker leert ons hoe we polarisatie een positieve wending kunnen geven.

4/6 2019 Uitstap

De bestemming wordt later meegedeeld.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.