VIE Gent

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, Gent
Aanvang: 9 uur. Bijdrage: € 85 per jaar.        
LET OP! DEZE GROEP IS VOLZET!
Info via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be

 

Najaarsprogramma 2019

 
 
17/12 Politiek in tijden van populisme en technocratie
In deze lezing analyseren we de uitdagingen waar onze parlementaire democratie vandaag mee geconfronteerd wordt. Speelt de mediatisering van de politiek de kwalijke rol die haar vaak wordt toegedicht? Welke impact heeft de globalisering en de Europese eenmaking op onze democratie? Hoe moeten we het succes van het nationalisme en het populisme verklaren? Welke institutionele aanpassingen zijn er nodig om de slagkracht en de legitimiteit van de democratie voor langere tijd te garanderen?
Stefan Rummens, professor ethiek, sociale en politieke filosofie, Erasmus Coördinator KU Leuven, Institute of Philosophy
 
 

14/1 Nieuwjaarsbrunch in Salons Carlos Quinto

 

21/1 Paaseiland
Paaseiland, een nietig land, verloren in de onmetelijke Stille Oceaan, is het meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld. Sedert Rapa Nui – zoals de bewoners zelf hun eiland noemen – op Paasdag 1722 ‘ontdekt’ werd door het Westen, is het eiland in een was van geheimzinnigheid gehuld. Waar komen de bewoners vandaan? Wat betekenen de honderden reusachtige stenen beelden die over het ganse eiland verspreid staan? Er wordt aangenomen dat de Rapa Nui-cultuur ten onder is gegaan aan een door hen veroorzaakte ecologische ramp met hondersnoden en burgeroorlogen als gevolg. Maar klopt dit vehaal wel? Gedurende ruim 10 jaar voerde Morgan De Dapper onderzoek uit op het Paaseiland. Hij deelt met ons de mythen én de feiten.
Morgan De Dapper, emeritus professor Geografie UGent

 

11/2 Van lijfstraf tot enkelband
Misdaad en bestraffing zijn van alle tijden. Reeds in de Bijbel worden ze beschreven. Het opsluiten, de schandstraffen, de galeistraffen, later de tewerkstellingen in tuchthuizen, … het gevangeniswezen heeft in de loop der tijden een enorme evolutie gekend. Nieuw is de elektronische enkelband. De spreker van vandaag was professioneel in het gevangeniswezen tewerkgesteld, waardoor hij als geen ander met een groot inlevingsvermogen deze materie kan toelichten.
Luc Stas, Lic. Criminologie & Master in management voor overheidsorganisaties

 

3/3 Tsaar Poetin: Rusland en zijn leiders
Rusland blijft voor velen in het westen een geheimzinnige plek. Zeker de actualiteit van de laatste jaren onder het bewind van Vladimir Poetin roept bij velen herinneringen aan de Koude Oorlog op. De spreker van vandaag doorkruiste als VRT-journalist 25 jaar lang de voormalige Sovjetunie en het huidige ‘democratische’ Rusland. Hij vertelt met passie en humor over het moderne Rusland en haar onvoorspelbare leiders en gaat daarbij de vragen die de hele wereld bezighoudt niet uit de weg.
Bert De Craene, journalist

 

17/3 Fotografie na 1950
In 1955 organiseert het MOMA in NY de beroemdste foto-expo ooit : “Family of Man”. 500 zwart-wit foto’s brengen een boodschap van vrede in de tijd van de atoombom. In 1958 publiceert Robert Frank zijn fotoalbum “The Americans”, dat Beamer, micro, laptop, Scherm (brengt USB-stick mee)

focust op de donkere kant van de USA en de voorloper is van streetphotography. In de jaren ’60 wordt fotografie rauw t.g.v. de protest- bewegingen in de USA. Foto’s hebben impact op de politiek. In de jaren 70 onderzoekt Cindy Sherman de menselijke identiteit met haar fotoseries. In de jaren ’80 en ’90 maakt de Düsseldorf-school furore met schitterende fotografen zoals Andreas Gursky en Thomas Ruff. Jeff Wall regisseert zijn narratieve “lichtdozen” en Robert Mapplethorpe focust zich op louter esthetische foto’s. Even later maakt Rineke Dijkstra psychologische foto’s van kwetsbare pubers en hun zoeken naar identiteit.
Christiane Struyven, kunsthistorica

 

31/3 Bezoek Campo Santo 

 

21/4 Berlijn, vroeger en nu
Sinds de val van de muur, dertig jaar geleden, onderging Berlijn een metamorphose. Berlijn werd weer de hoofdstad van Duitsland. Het is opnieuw de bruisende metropool van weleer, je geraakt er niet op uit gekeken. Jos Storms, voormalig reisleider, geeft een voordracht over de geschiedenis van Berlijn, en sluit af met een toeristische diamontage over de Duitse hoofdstad.

 

12/5 Surrealisme, Filosofie en invloeden
Als kunststroming is het surrealisme goed bekend: de namen Dalí, Magritte, Buñuel, Eluard of Aragon zeggen iedereen wel iets. Dat het surrealisme echter niet begonnen is als artistieke beweging, en dat het zich daar ook nooit mee heeft willen vereenzelvigen, is vandaag minder geweten. Deze lezing stelt een andere, filosofische benadering van het surrealisme voor, die probeert dichter bij de oorspronkelijke bedoelingen van de surrealisten te blijven. Niet de vraag wat die vreemde schilderijen en gedichten dan wel mogen betekenen staat centraal, maar eerder de vraag wat de surrealisten ertoe bracht om zo'n ongewone werken te maken. Hoe keken zij naar het creatieve proces? Hoe verhoudt dat proces zich tot de werkelijkheid en de samenleving? In welk opzicht kan het surrealisme revolutionair genoemd worden (hun eerste tijdschrift heette "La Révolution surréaliste")? Aan de hand van een aantal passages uit centrale teksten en de ruime filosofische en politieke context wordt de ontwikkeling van de surrealistische beweging geschetst van het opwindende begin in de jaren '20 tot de officiële (?) opheffing van de beweging in 1969.
Lieven De Maeyer, taal- en letterkundige

 

19/5 Uitstap

 

2/6 De geschiedenis van de kus en alle gevolgen daarvan
We werpen een steelse blik op de geschiedenis van de liefde en het huwelijk. Geen schuine moppen, maar een wervelend stukje Plato, goede raad van Plutarchus, de Karolingische echtscheiding en vele vreemde tradities. Met veel beeldmateriaal en vrolijke, soms trieste, maar altijd zedige anekdotes, vertelt de spreekster over “Geschiedenis zoals u het op school nooit heeft gehoord”.
Ilse Landuyt, studeerde Politieke en Sociale Geschiedenis van de Westerse Wereld en Romaanse Filologie.

 

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lenteaanbod op Issuu.