VIE Gent

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, Gent
Aanvang: 9 uur.
LET OP! DEZE GROEP IS VOLZET!
Info via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be

 

Najaarsprogramma 2020

Data: 8/9, 22/9 + 6/10, 20/10 + 10/11, 24/11 + 8/12, 15/12 2020

 

8 september: Comparatieve filosofie: ruimer dan het westers perspectief

De manier waarop we het leven interpreteren en de waarden die we erin nastreven zijn sterk bepaald door de cultuur waarin we opgroeien en leven. Kunnen we dit verrijken en verdiepen met inzichten uit andere filosofische tradities? We zullen kijken welke ideeën er aan de basis liggen van het taoïsme en het boeddhisme en ze vergelijken met onze westerse manier van denken. Hierbij steunen we op de comparatieve filosofie van prof. dr. Ulrich Libbrecht. Zijn model streeft naar een integratie van waardevolle inzichten uit Oost en West.

Els Janssens is docente aan LUCA School of Arts en aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. Samen met Ulrich Libbrecht en Heinz Kimmerle publiceerde ze Filosofie zonder grenzen, Garant, 2016.

 

22 september: Bezoek aan CAMPO SANTO, een kunstige begraafplaats op een heuvel

De begraafplaats van Campo Santo ligt aan de Sint-Amanduskerk van Sint-Amandsberg. Opvallend is de natuurlijke heuvel, 19 meter hoog, niettegenstaande we ons bevinden in een vlak landschap. Campo Santo was één van de eerste begraafplaatsen in de regio waar ook vrijzinnigen een eervolle laatste rustplaats konden krijgen. Als inspiratie diende het Parijse Père Lachaise waar ook een heuvel op de begraafplaats ligt. Heel wat kunstenaars en zakenlieden gaven de voorkeur aan Campo Santo en deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen.

Het kerkhof is een van de mooiste en best bewaarde begraafplaatsen van het land en de vele funeraire monumenten maken het een bezoek meer dan waard.

Afspraak: 9.45 uur op het kerkplein van Sint-Amandsberg, voor het portaal van de Sint-Amanduskerk (bereikbaar vanaf Gent-St-Pieters via Gent-Zuid & Dampoort met bussen 70, 71, 72, 76, 77, 78)

Bijdrage: €5

 

6 oktober: Virginia Woolf en de Bloomsbury Group

Het literaire genie en de feministe in één persoon.
Tussen de eerste en de tweede feministische golf in schreef Virginia Woolf romans over vrouwen (en mannen) en nazinderende essays over de positie van vrouwen.
Ondanks haar precaire mentale gezondheid schreef ze een oeuvre dat blijft behoren tot de parels van de wereldliteratuur. De Bloomsbury Group was haar biotoop.

Magda Michielsens

 

20 oktober: Berlijn, vroeger en nu

Sinds de val van de muur, dertig jaar geleden, onderging Berlijn een metamorphose. Berlijn werd weer de hoofdstad van Duitsland. Het is opnieuw de bruisende metropool van weleer, je geraakt er niet op uit gekeken.

Jos Storms, voormalig reisleider, geeft een voordracht over de geschiedenis van Berlijn en sluit af met een toeristische diamontage over de Duitse hoofdstad.

 

10 november: Fotografie (zwart-wit) na 1950

De spreekster belicht een 12-tal vernieuwende fotografen uit de zwart-wit fotografie na 1950.

In 1955 organiseert het MOMA in NY de beroemdste foto-expo ooit : “Family of Man”. 500 zwart-wit foto’s brengen een boodschap van vrede in de tijd van de atoombom. In 1958 publiceert Robert Frank zijn fotoalbum “The Americans”, dat focust op de donkere kant van de USA en de voorloper is van street photography.

In de jaren 60 wordt fotografie rauw t.g.v. de protestbewegingen in de USA. Foto’s hebben impact op de politiek.

In de jaren 70 onderzoekt Cindy Sherman de menselijke identiteit met haar fotoseries.  In 1976 exposeert William Eggleston zijn kleurenfoto’s in het MOMA.

In de jaren 80 en 90 maakt de Düsseldorf-school furore met schitterende fotografen zoals Andreas Gursky en Thomas Ruff. Jeff Wall regisseert zijn narratieve “lichtdozen” en Robert Mapplethorpe focust zich op louter esthetische  foto’s.  Even later maakt Rineke Dijkstra psychologische foto’s van kwetsbare pubers en hun zoeken naar identiteit.

We maken kennis met deze en nog vele andere zwart-wit fotografen.

Christiane Struyven, kunsthistorica

 

24 november: Surrealisme, filosofie en invloeden

Als kunststroming is het surrealisme goed bekend: de namen Dalí, Magritte, Buñuel, Eluard of Aragon zeggen iedereen wel iets. Dat het surrealisme echter niet begonnen is als artistieke beweging, en dat het zich daar ook nooit mee heeft willen vereenzelvigen, is vandaag minder geweten. Deze lezing stelt een andere, filosofische benadering van het surrealisme voor, die probeert dichter bij de oorspronkelijke bedoelingen van de surrealisten te blijven. Niet de vraag wat die vreemde schilderijen en gedichten dan wel mogen betekenen staat centraal, maar eerder de vraag wat de surrealisten ertoe bracht om zo'n ongewone werken te maken. Hoe keken zij naar het creatieve proces? Hoe verhoudt dat proces zich tot de werkelijkheid en de samenleving? In welk opzicht kan het surrealisme revolutionair genoemd worden (hun eerste tijdschrift heette "La Révolution surréaliste")? Aan de hand van een aantal passages uit centrale teksten en de ruime filosofische en politieke context wordt de ontwikkeling van de surrealistische beweging geschetst van het opwindende begin in de jaren '20 tot de officiële (?) opheffing van de beweging in 1969.

Lieven De Maeyer, taal- en letterkundige

 

8 december: “De binnenzak van de ziel”

Performance Kurt Defrancq

 

15 december: De geschiedenis van de kus en alle gevolgen daarvan

We werpen een steelse blik op de geschiedenis van de liefde en het huwelijk. Geen schuine moppen, maar een wervelend stukje Plato, goede raad van Plutarchus, de Karolingische echtscheiding en vele vreemde tradities.

Met veel beeldmateriaal en vrolijke, soms trieste, maar altijd zedige anekdotes, vertelt de spreekster over “Geschiedenis zoals u het op school nooit heeft gehoord”.

Ilse Landuyt, studeerde Politieke en Sociale Geschiedenis van de Westerse Wereld en Romaanse Filologie.

 
 
 

 

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.