VOV

U bent hier

In een ontmoetingsgroep kom je op regelmatige basis samen met anderen om te luisteren naar deskundige sprekers, te praten over maatschappelijke thema's, een tentoonstelling te bezoeken en nog veel meer. Kennismaken en je horizon verbreden staan centraal. 

Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Krook, Lokaal De Blauwe Vogel - verdieping: -1, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent. 
Aanvang: 14.00 uur. Bijdrage: € 9,50 per bijeenkomst.        
Vooraf inschrijven is niet nodig. Iedereen is welkom.
Info via 09 224 22 65 of info.gent.eeklo@vormingplus.be

 

Winter- en voorjaarsprogramma 2019

 

8/1 2019 Nieuwjaarsbijeenkomst

22/1 2019 Stem, woord, zingen Zeger Vandesteene

Een zanger wordt niet alleen bepaald door zijn stembanden. We krijgen ook andere aspecten van een zanger te horen en daardoor gaan we er met een ander oor naar luisteren.

5/2 2019 Staatsveiligheid: inlichtingendiensten en democratie prof. dr. Marc Cools

Wij verwachten van de overheid een antwoord op allerlei onveiligheidsgevoelens. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten vervullen een belangrijke rol in de bescherming van onze gemeenschap. Aan de hand van enkele naar buiten gekomen gebeurtenissen wordt ons duidelijk gemaakt wat deze diensten precies doen.

19/2 2019 De smaak van Venetië  Luc Bosmans

We brengen een virtueel bezoek aan Venetië, de mooiste stad van de wereld, en krijgen een luchtige mix van geschiedenis, cultuur en tips over wat je wel en niet mag missen in de Dogenstad. Zelfs als je de stad al kent kan je zeker nog verrast worden.

12/3 2019 Geneesmiddelen: wat de bijsluiter niet vertelt | prof. em. Gert Laekeman

De bijsluiter helpt ons, maar er is meer te vertellen dan wat op de bijsluiter staat. In hoeverre vechten pijnstillers met geneesmiddelen voor hart, maag, astma ... ? Zijn pijnstillers de beste optie bij artrose ? Wat te denken van slaapmiddelen? Over deze vragen en nog andere krijgen we meer duidelijkheid.

26/3 2019 Project Gent-Sint-Pieters | Rondleiding met gids

Bezoek met gids aan het project Sint-Pieters, één van de grootste strategische en bouwkundige projecten dat vanaf 2006 het treinstation en zijn omgeving grondig moet veranderen en vernieuwen. Tijdens dit unieke bezoek komen de voorbije 100 jaar, het heden en de toekomst ruimschoots aan bod.

23/4 2019 Turkije aan de Leie | Tina De Gendt

In de jaren 60 kwamen de eerste gastarbeiders naar België. Sindsdien is de diversiteit in onze samenleving sterk toegenomen. Welk effect had de migratie op de plaatsen van aankomst en op het land van herkomst? Hoe reageerden overheid en buurtbewoners? We krijgen een historisch perspectief op de Gentse multiculturele samenleving, met aandacht voor grote evoluties en kleine anekdotes.

7/5 2019 Mijn geest van vlees en bloed  | ereprof. en neuroloog Luc Crevits

Ons brein is de zetel van ons denken, voelen en willen. Het is een uiterst complex orgaan dat stilaan zijn geheimen prijsgeeft. Nieuwe biotechnieken helpen om de hersenen te beïnvloeden. Hoever staan we met de kennis van het brein? Wat mogen we in de toekomst verwachten? Zal het ook mogelijk zijn om gedrag en emoties te beïnvloeden?

21/5 2019 André Gretry: vader van de Opéra Comique |  David Vergauwen

De Luikse componist André Grétry is een zwaargewicht uit de operageschiedenis. Hij gaf het genre opéra comique een gezicht en ooit werden zijn werken over heel Europa gespeeld. We gaan op zoek naar de man, zijn werken en zijn tijd en proberen de sfeer van de mondaine Franse late achttiende eeuw te laten herleven.

28/5 2019 Dagtrip

4/6 2019 Het veelgeplaagde I.C.C. (Internationaal Strafhof Den Haag) onder vuur |  Jan Van Criekinge
Het I.C.C. is een permanent strafhof voor het vervolgen van verdachten van zware mensenrechtenschendingen zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De laatste jaren ligt het I.C.C. onder vuur: het zou te traag werken, te veel kosten, selectief zijn in de zaken die het al dan niet behandelt, maar vooral figuren met iets op hun kerfstok in een lastig parket kunnen brengen.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons lente aanbod op Issuu.