Women After Work

U bent hier

Home > Nieuws > Women After Work

Internationale Vrouwendag in De Centrale 

Hét After Work Event van het jaar vindt dit jaar plaats op Internationale Vrouwendag. En terecht! Vrouwen staan hun mannetje immers niet alleen op de werkvloer (al verdienen ze 20 procent minder) en in het huishouden (waar ze het leeuwendeel van de taken op zich nemen), ook daarbuiten zijn vrouwen actief als kunstenaar, vrijwilliger, politica, bijberoeper, mantelzorger, activist ... Zeventig jaar na de invoering van het vrouwenstemrecht brengen we hulde aan alle vrouwen die zich na hun uren engageren voor elkaar, hun omgeving en de wereld. Deze After Work-party wil je niet missen! Laat je vanaf 16u inspireren door gepassioneerde Gentse vrouwen en steek zelf de handen uit de mouwen in twee zelf te kiezen workshops. Stap mee in een Privilige Walk, volg een introductieles Gender & Diversity Studies, ontdek eeuwenoude Marokkaanse hammam-technieken, kook mee in een professionele keuken ... En zo veel meer! Na de workshops schuiven we collectief de voetjes onder de eettafel van ENTR en afsluiten doen we met een performance van Maya Sapera Dance Company in De Centrale. 

Inschrijven voor de workshops is gratis maar noodzakelijk. Elke workshop vindt twee keer plaats tussen 16.00 en 19.00 uur. Schrijf je daarom in voor twee verschillende workshops. Je krijgt ter plaatse te horen in welke volgorde je de twee workshops kan volgen. Een overzicht van alle workshops vind je hier

1. De chefkokKIN - Henda Zerelli 
Vrouwen in de keuken, een cliché? Niet in de professionele keuken. Amper tien procent van de chef-koks is een vrouw. Ook in restaurant ENTR zwaaien twee mannelijke chefs de (weliswaar zeer smakelijke) plak. Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten zij een plaats opzij en neemt een vrouwelijke chef-kok het helemaal over. Henda Zerelli (FZOVL) is een professionele kok die gepassioneerd is door biologisch koken. Altijd al je kans willen wagen in een professionele keuken? Schrijf je dan in voor deze workshop. 

2. Privilige Walk - Burcu Korkmazer en Karina Marte
We zijn allemaal gelijk voor de wet, maar zijn we ook allemaal gelijk aan de start? Hoe bepalend is privilege en achterstelling geweest in jouw leven tot nu toe? En hoe zat dat voor de mensen rondom jou? Neem deel aan deze beklijvende en confronterende oefening onder begeleiding van architecte Karina Marte en communicatiewetenschapper Burcu Korkmazer. Na hun uren zijn ze beiden actief in Hermes, een vereniging die zich inzet voor samenhorigheid en gelijke kansen in diversiteit.

3. First Class - Corine Van Hellemont 
‘Gender & Diversiteit’ is een relatief jonge wetenschappelijke discipline waarin de betekenis en de impact van begrippen als 'vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’, ‘diversiteit’ en ‘machtsverhoudingen’ wordt onderzocht. Beetje vaag? In deze First Class maakt Dr. Corine Van Hellemont (UGent/Master Gender & Diversiteit) het heel concreet door in te zoomen op seksistische reclame. Velen voelen dat er iets niet klopt, maar er de vinger niet kunnen opleggen. Leer in deze les waar de vinger te leggen, welke reclame seksistisch is en welke niet. Leer hoe je ertegen kan wapenen, en bovenal: hoe je als doodgewone burger seksistische reclame kan bestrijden. Na deze les kijk je nooit meer op dezelfde manier naar reclame en argumenteer je als een expert(e). Altijd al eens terug of voor het eerst naar de unief willen gaan? Grijp je kans!

4. STEM voor moeders en dochters - Carolina Mojica en Maria-Cristina Ciocci
Wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en Wiskunde niets voor meisjes? Think again! In deze boeiende workshops gaan moeders en dochters (vriendinnen, tantes en nichten ook welkom) samen aan het experimenteren met de ‘Fuse plastic bags’-techniek. Van gebruikte plastic zakken maken we iets leuks om mee te nemen naar huis. Carolina Mojica en Maria-Cristina Ciocci begeleiden de workshop vanuit het Hope for Girls-STEM-project.

5. Vrouwen stemmen 70 jaar - Vera Claes 
In 2018 vieren we niet alleen 100 jaar vrede, maar ook 70 jaar vrouwenstemrecht in België: pas in 1948 kende België (als een van de laatste landen in West-Europa) vrouwen het recht en de plicht toe te stemmen in de nationale verkiezingen. Hoe verliep die strijd voor het stemrecht en de strijd voor vrouwenrechten sindsdien? Een historisch overzicht, gegeven door Zij-Kant nationaal secretaris Vera Claes. “Oma had geen stemrecht, moeder geen pil, dochter geen tijd”.

6. Onzichtbare handen - Lien Willaert en Hava Demirkapu
De sandwichgeneratie zijn mensen die zowel voor de kinderen/kleinkinderen zorgen als voor hun bejaarde ouders, en dit al dan niet combineren met een job. Ze zijn de onzichtbare handen die de zorg op zich nemen en de kleine maar vervelende klusjes klaren. Niet alleen voor hun directe omgeving, maar vaak genoeg ook voor de eenzame buurman, de langdurig zieke vriendin, het vriendje van hun zoon. Leer de gezichten achter die onzichtbare handen kennen tijdens deze workshop bij Lien Willaert en Hava Demirkapu (Univers’elle).

7. Hammam - Nagiba Ben Rouhma
Heerlijk ontspannen in de wellness: de favoriete me-time van de vrouw? Think again! Hammam is er niet om te relaxen: het is al eeuwenlang een plaats waar vrouwen verbinden, waar schoonheid en verzorging tot een kunst worden verheven, een plaats waar rituelen en tradities worden doorgegeven aan de volgende generaties. Gepassioneerde hammam-kenner Nagiba Ben Rouhma (Nakhla-FMV) geeft in deze workshop enkele geheimen van het authentieke hammam-ritueel prijs.

8. Schrijf ZE vrij 
Op Internationale Vrouwendag is er steevast aandacht voor solidariteit tussen vrouwen over de hele wereld. In veel landen worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Samen met Amnesty International toont KVLV zich solidair met vrouwen door ze ‘vrij te schrijven’. Dit jaar worden brieven geschreven ten voordele van Teodora Del Carmen Vasquez uit El Salvador en jonge meisjes uit Burkina Faso o.l.v. Marieke Dewitte.

9. Satellite Queens
Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de gedurfde talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s van de Arabische wereld. De populaire presentatrices hebben een vaste plek in talloze harten en huiskamers veroverd. Hoe ziet het Midden-Oosten eruit door de ogen van de presentatrices Muna AbuSulayman en Nadia Ahmad? De documentaire wordt gekaderd door leden van Merhaba vzw, die sensibiliseert over en strijdt voor interculturalisering van LGBTQI-bewegingen.

10. Het grote loonkloof-improvisatie-spel

Al decennia wordt in België gedebatteerd over de loonkloof, maar ondertussen bestaat hij nog steeds. Laat ons daarom iets nieuws proberen: in plaats van debatteren, improviseren! In deze theaterworkshop koppelen Compagnie Amai en DHKD het aangename aan het nuttige: discriminatie bestrijden met improvisatie-theater. Altijd al eens op het toneel willen staan? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Wil je graag evenveel verdienen als je mannelijke collega’s? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Probeer het eens met humor!

Eet je na de workshops en voor het optreden graag mee in ENTR? Reserveer je plaats via tina.degendt@vormingplus.be met vermelding van aantal personen en vlees of veggie. € 15/pp.

Tickets voor de avondvoorstelling bestel je hier

donderdag 08 maart 2018
16:00 - 19:00 > WORKSHOPS
18:00 - 20:00 > ENTR TAKE-OVER
20:00 - 22:00 > A SPECIAL BLEND 

De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent

Women After Work is een samenwerking van De Centrale, Ella vzw, FMV, FZO-VL, Hermes, KVLV, Merhaba, Nakhla, Neapolis, Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender (UGent), Univers’elle, Viejoteca, VOEM, Zij-Kant en Vormingplus Gent-Eeklo.

Tijdschrift Vormingplus

Bekijk ons winteraanbod op Issuu.